torstai 25. huhtikuuta 2013

Terry Pratchett: Valon tanssi

Terry Pratchettin Kiekkomaailma-teokset tarjoavat lukijoille sekä huvitusta että hämmennystä, niin taitavasti Pratchett parhaimmillaan tarinaa pyörittää. Tämä on ilmestymisjärjestyksessä toinen Kiekkomaailma-romaani: Valon tanssi (Karisto, 2001; suom. Marja Sinkkonen; ISBN 951-23-4177-8).

Tässä romaanissa alkaa olla viitteitä siitä miten Pratchett kirjoittaa samalla kertaa kevyesti ja vakavasti, ja huumori kytkeytyy syvällisempään pohdintaan maailman olemuksesta.

Tästä teoksesta ei Pratchettin lukemista kannata aloittaa, sillä se on suoraan jatkoa aiempaan teokseen Magian väri, mikä on poikkeuksellista, sillä Kiekkomaailma-teokset ovat hyvinkin itsenäisiä ja niitä voi lukea kohtuu huoletta järjestyksessä kuin järjestyksessä.

Ihan täydessä vedossa Pratchett vielä ole, ja kokonaisuus on hiukan sekava. Monet lupaavasti kehitetyistä sivuhahmoista ihan kuin lässähtävät kesken kaiken. Mutta ei hassumpi romaani siltikään.

Luin tämän englanniksi (The light fantastic) aikoja sitten. Nyt suomeksi uudestaan luettuna tuntui että kovin paljon teoksesta ei ollut mieleen jäänyt.

Ei kommentteja: