Jemina Sohlstén-Nederströmin KY-historiikille annettu nimi on klassikko, mutta pitänee hyvin paikkansa: Sata vuotta opintojen tiellä - KY 1911-2011 (Otava, 2011; ISBN 978-951-1-25173-6). Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan historian lisäksi kirjassa kerrotaan asioista laajemminkin, niin Suomen historiasta kuin ylioppilaskuntien toiminnasta muutenkin.
Opiskelijaelämän muuttumisesta sadan vuoden aikana saa historiikistä mainion kuvan, olin vaikuttunut tästä vaikuttavan kokoisesta teoksesta. Sivuja on 384, eli maltillisesti, mutta raameiltaan kirja on sen verran iso että siihen mahtuu suurikokoisia valokuvia ja tekstiä usealle palstalle.
Mitenkään siloteltuna KY-historiikkiä ei voi pitää, siinä kerrotaan niin huippusaavutuksista kuin aallonpohjista.
KY-talon historia on hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa alussa oli saada asioita järjestettyä. Rahankeräys takkuili, tonttikaupat eivät onnistuneet suunnitellusti, ja kaiken lisäksi KY-talon peruskivi muurattiin 12.8.1939 vain kolme viikkoa ennen toisen maailmansodan syttymistä. Pommeja putosi Helsinkiin, mutta KY:n uusi talo kuitenkin säästyi tuhoilta.
KY:n historiikki kertoo paljon suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä sadan vuoden aikana, ja historiikistä tulee selkeästi esille kauppatieteiden pragmaattinen lähtökohta, jossa akateemisia perinteitä on kyllä luotu, mutta viralliseen tärkeilyyn on suhtauduttu pilke silmäkulmassa. Yrittämistä on ollut - monessakin mielessä - yllin kyllin, eikä tulos ole aina ollut kovin kaunista, mutta ainakin on yritetty.
Tämä teos on kiehtovaa luettavaa kaikille niin historiikeistä yleensä kuin ylioppilaskunnista erityisesti kiinnostuneille.
Infosota: Project Alchemy
12 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti