Maria Carlsson ja Kati Järvinen ovat kirjoittaneet sinänsä kiinnostavan teoksen mielekkäästä työstä ja uralla etenemisestä: Mielekäs työ - uuden ajan uraopas (Sanoma Pro, 2012; ISBN 978-952-63-1699-4). Mutta jäin miettimään, onko tästä teoksesta lopulta juurikaan hyötyä.
No, ehkä teoksessa parasta on tietynlainen maalaisjärki, se että puhutaan siitä että epärealistinen unelmointi parammasta työstä ja hienosta urasta voi usein johtaa siihen, että jää huomaamatta mitä mahdollisuuksia nykyisessä elämässä ja tehtävässä oikeastaan onkaan. Tilaisuus toisensa jälkeen menee ohi, kun niitä ei huomaa.
Lueskelin teoksen kohtaa 7.2 Visioi, jossa pyrittiin konkretisoimaan ”Mitä minä haluan?” -kysymyksen vastausta: "Uravisio on motivoiva kuvaus siitä, miltä sinulle mielekäs työ näyttää. Se on yksityiskohtainen hahmotelma siitä, mitä urasi voisi parhaimmillaan olla. Uravisio auttaa sinua ankkuroimaan omat ajatuksesi ja pyrkimyksesi kohti tulevaa. Se myös aktivoi alitajuntasi havaitsemaan ja hyödyntämään tavoitteesi kannalta oleelliset vaihtoehdot."
Tästä pidin erityisesti: "[Uravision] tulee olla myös sellainen, joka kertoo vahvasti siitä, kuka olet ja minkälaisen elämän koet elämisen arvoiseksi. Sen täytyy herättää sinussa ylpeyttä siitä, millaista tulevaisuutta olet itsellesi rakentamassa."
Mutta nämä käytännön työstämistavat tuntuivat jonkin verran hassuilta, ja oikeastaan voisi sanoa että minuun nämä eivät kolahtaneet, varsinkaan tämä ensimmäinen harjoitus, nimeltään "Urakollaasi":
Ennen kuin seuraavan kerran viet lehdet paperikeräykseen, varaa pino kuva- ja ammattilehtiä tätä harjoitusta varten. Tarvitset lisäksi pahvia, sakset, erivärisiä tusseja ja liimaa.
Selaa läpi kuvalehdet ja leikkaa niistä talteen kaikki ne kuvat, jotka jollain tapaa kutsuvat sinua tai herättävät kiinnostuksesi. Älä rajoita itseäsi liikaa loogisilla huomioilla – luova hulluus on tässä harjoituksessa valttia! Leikkaa talteen myös juttujen otsikoista sanat tai lauseet, jotka puhuttelevat sinua. Kun olet kerännyt mielestäsi sopivan määrän aineistoa, liimaa se pahville haluamallasi tavalla.
Katso aikaansaamaasi kokonaisuutta taiteilijan silmin. Miten tekemäsi kollaasi kuvaa näkemystäsi mielekkäästä työstä? Jos jotain puuttuu, lisää se pahville käyttämällä värillisiä tusseja tai etsi lehdistä täydentävää aineistoa. Minkä otsikon antaisit taideteoksellesi? Kirjoita se pahvin ylälaitaan isoilla kirjaimilla.
Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, aseta kollaasi mahdollisimman näkyvään paikkaan kotonasi, esimerkiksi jääkaapin oveen, työhuoneesi seinälle tai television viereen. Voit myös ottaa siitä kuvan kännykälläsi ja laittaa sen puhelimesi tai tietokoneesi taustakuvaksi. Tarkoitus on pysähtyä kuvan äärelle monta kertaa päivässä, jotta muistaisit, mitä kohti olet pyrkimässä.
Mutta toisaalta ehkä tässä on juuri sellaista luovaa hulluutta joka voisi jopa toimiakin. Tosin luulen että lähipiiri kyllä suuresti ihmettelisi, jos tätä harjoitusta rupeaisin käytännössä toteuttamaan. Itse asiassa, taitaakin olla niin että eteisessä ovensuussa parhaillaan odottaa pino lehtiä paperikeräykseen vientiä. Hmmm...
4 kommenttia:
Kiitos kirjaesittelystä. Tämä oli minulle ensikosketus tähän kirjaan. Jäin kaipaamaan pohdintaasi enemmän ajatuksia. Samaan tyyliin, kun analysoit Scharmerin U-teorian. Mutta ehkä tämä kirja ei vaan herättänyt yhtä paljon ajatuksia :-D
No, kieltämättä tämä kirja teki vähän referaattimaisen vaikutelman, sisältö ei kovinkaan omaperäistä loppujen lopuksi ollut. Scharmer on aika lailla haastavampi luettava, ja palkitsevampi.
Hei Juha! Kiitokset kommenteistasi ja hienoa, että löysit kirjasta myös kiinnostavia osia :-) Tarkoituksenamme oli tehdä leikittelevä ja samalla hyvin käytännönläheinen kirja ns. tavalliselle ihmiselle, joka toivottavasti kirjan luettuaan innostuisi ajattelemaan työtään ja omaa olemassaoloaan uusista näkökulmista. Olisi hienoa, jos lukija aktivoituisi tekemään kirjan lukuisia coachaavia harjoitteita, jotka ovat kirjassa keskeisessä osassa. Tarkoituksenamme ei siis ollutkaan luoda uusia teorioita, vaan saada aikaan käytännönläheistä toimintaa, joka avaisi mahdollisimman monelle mielekkään työn polun pään. Haastava laji :-)
Kati, mukava että kävit piipahtamassa. Käytännönläheinen tämä kirja kyllä on, ja varmasti sen ansiosta puolustaa paikkaansa.
Itse pitkästä aikaa palasin lukemaan Scharmeria ja yritän ymmärtää mistä hänen kirjassaan on kyse...
Lähetä kommentti