Jari Lehtinen tarjoilee monenmoista kummallista tarinaa niin maailmalta kuin Suomestakin eriskummallisessa kokoelmateoksessa Mielekäs maailmanhistoria, eli, Tarpeetonta tietoa eritoten parhaalla mahdollisella maulla (Finnlectura, 2010; ISBN 978-951-792-465-8).
Kirjan esipuheessa Lehtinen tiivistää kirjan tarkoituksen, tai tarkoituksettomuuden: "Kaikkein kiitettävintä tämän opuksen sisältämässä tiedossa on se, että se on tyystin tarpeetonta. Se on ylimääräistä, ei sisälly minkään tieteen- eikä taiteenalan ohjelmaan, ja se tekee siitä kiinnostavinta, mitä osaan kuvitella."
Kirjassa on kyse eksentrikoista, siis ihmisistä maailmanhistorian marginaalista, joista osa oli hyvinkin menestyneitä, mutta jollakin kummallisella tavalla kuitenkin epävireessä muun maailman kanssa: "Oikeassa oleminen ei ole tärkeää, sillä on paljon mielenkiintoisempaa olla lahjakkaasti väärässä. Eikä maailma ole varsinkaan laskutehtävä, jossa vain yksi vastaus on oikea."
Kirja on täynnänsä mitä tarpeettominta tietoa, joka kieltämättä riemastuttaa. Ja Lehtinen pääsee samalla kommentoimaan omalla kuivan humoristisella tavallaan myös suomalaisuutta ja omaa asennettamme maailmaan: "Suomessa ei ole koskaan sisäistetty etiketin ja symbolien tähdellisyyttä. Tämä on pelkästään oman sivistyksen ja kasvatuksen puutettamme, mikä on seikkaperäisesti tullut osoitetuksi esimerkiksi Suomen Kuvalehden Pariisin kirjeenvaihtajan kolumneissa viimeisen 156 vuoden aikana."
Jep, turhan tärkeä ei tule olla, ja turhantärkeyteen tämän kirjan kuvaamien henkilöiden tarinat ovat mitä parhainta lääkettä, varsinkin kun moni kirjan hahmoista on tuttu muun muassa historiankirjojen sivuilta. Ei kaikilla historiasta tutuilla tyypeillä tosiaankaan olleet ihan kaikki marmorikuulat ehjinä...
Mainio kirja, oivaa opastusta omaperäisyyden ihmeelliseen maailmaan, ja siihen että aina ei tarvitse olla oikeassa ollakseen oikea ihminen.
trusted documents
12 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti