Enpä nyt sitten malttanut pitää sen kummempaa taukoa ennen kuin tartuin taas JP Ahosen sarjakuvakirjaan: Pelinavaus (Arktinen Banaani, 2013; ISBN 978-952-270-082-7).
Jos tuntuu siltä, että kansikuvassa on jotain tuttua, olet oikeassa, siinä versioidaan Robert Doisneaun tunnetuinta valokuvaa Le baîser de l'hôtel de ville eli ”Suudelma Pariisin kaupungintalon edessä”.
Luin kirjan Kypsyyskoe-teoksen jälkeen, mikä oli oikeastaan virhe, sillä teosten tapahtumien aikajärjestys on juuri päinvastainen.
Näin Ahonen kirjoittaa: "Loppuunmyydyt Villimpi Pohjola -omakustanteet niputtava uusintapainos Pelinavaus on vihdoin kasassa. 160-sivuinen järkäles on paraikaa oikoluettavana. Järjestys on nyt täysin remiksattu, siten että kirja tukee paremmin tulevia juonikuvioita. Pelinavaus päättyy siihen mistä Kypsyyskoe alkaa, mutta toivon mukaan toimii omana opuksenaan aivan yhtä hyvin."
Teoksessa on 160 sivua, eli luettavaa on kohtalaisen paljon. Koska olen vastikään lukenut Ahosen sarjakuvakirjoja, noita mainittuja omakustanteita, melko iso osa sisällöstä oli jo ennestään tuttua, mutta toki paljon oli uuttakin. Ja se että sarjakuvastripit on järjestetty uudelleen saa teoksen toimimaan kokonaisuutena varsin mainiosti, tässä on isompaa tarinan kaarta näkyvissä.
Tässä vielä lainaus teoksen esittelytekstistä:
Vuodesta 2003 ilmestynyt Villimpi Pohjola on vankan maineen saavuttanut sarjakuva kaveripiiristä, joka kasvaa fyysisesti ja yrittää kehittyä henkisesti sarjan aikana. Ydinporukka muodostuu joukosta opiskelijoita, niin naisia kuin miehiäkin. Luonteiltaan hahmot ovat kuin eri maailmoista, mikä toisaalta vain lujittaa heidän kaveruuttaan. Muutamia esimerkkejä mainittakoon: Rontti uskottelee olevansa lahja maailman kaikille naisille, ja on saarnassaan niin väkevä, että moni naishenkilö lankeaakin hänen pauloihinsa. Muusa yrittää pitää kiinni nuoruutensa ihanteista ja uskoa tulevaan ilman odotuksia, velvollisuuksia ja vastuuta. Otto on joukon boheemi, joka ei piittaa minkään kellon tikittämisestä mutta pelkää salaa niiden pysähtyvän jonakin päivänä. Verneri ihailee Rontin estottomuutta, Oton rentoutta ja Madonnan lihaksia. Minna puolestaan tietää mikä olisi kaikille muille parhaaksi, mutta nyrkki puhuu jos joku onneton yrittää neuvoa häntä. Villimpi Pohjola on yhdistelmä ihmissuhdesarjakuvaa, parodiaa sekä pop-kulttuuriviittauksia. Sarjan kaksi ensimmäistä kokoelmaa ilmestyivät omakustanteina 2007 ja 2009. Nämä loppuunmyydyt teokset on koottu yksiin kansiin, valikoimaksi parhaita paloja sarjan alkupuolelta. Mukana on myös kokonaan uutta ja ennen lukematonta materiaalia. Sarjakuvantekijänä Ahonen ei kaavoja kumartele. Tyyli on vapaa, mutta aina täysin tekijän hallussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti