tiistai 28. elokuuta 2018

Anne Helttunen, Sari Hyytiänen, Ulla Koivukangas ja Liisa Virtanen (toim.): Nuoruuden ääni - ylioppilasaineiden valioita

Anne Helttunen, Sari Hyytiänen, Ulla Koivukangas ja Liisa Virtanen ovat toimittaneet mielenkiintoisen kokoelman ylioppilasaineista: Nuoruuden ääni - ylioppilasaineiden valioita (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2018; ISBN 978-952-222-966-3).



Kirja toi muistoja mieleen, mutta sai toisaalta miettimään missä määrin ylioppilaskirjoitusten ikäinen ihminen voi maailmasta ja tulevasta kohtalostaan mitään tietää.

Kokoelmasta löytyvän Paavo Haavikon ylioppilasaineen luin lukiossa, äidinkielen opettajan inspiroimana, muodollisesti varoittavana esimerkkinä siitä että novellia ei pidä yrittää asia-aineena tarjota.

Inspiraatio oli siinä määrin suurta, että kirjoitin kuin kirjoitinkin ensimmäisenä ylioppilasaineenani novellin. Toisena aineena kirjoitin tavanomaisemman tekstin, tosin siinäkin oli novellin tyyliä mukana. Äidinkielen opettaja laittoi novellin paremmaksi arvioituna eteenpäin, mutta tutkintolautakunta käänsi järjestyksen, mikä ei sinänsä ollut mikään yllätys. Tämä teksti julkaistiin Suomen Kuvalehdessä ja Valioaineissa vuonna 1984.

Tapasin äidinkielen opettajani muutama vuosi lukiosta lähdön jälkeen. Kun kerroin, että opiskelin teknillistä fysiikkaa TKK:lla, hän purskahti nauramaan, siinä määrin erilaista (kuvataiteisiin ja kirjallisuuteen suuntautuvaa) oli ajatteluni ollut lukiossa. Mutta elämä tuo mukanaan yllätyksiä, sille ei voi mitään.





Ylioppilasaineen kirjoittaminen on jokaista lukion käynyttä ikäluokkaa yhdistävä kokemus. Abivuonna kirjoitetuissa aineissa kaikuu ajaton nuoruuden ääni - palava intohimo elämään sekä usko tulevaisuuteen.

Nuoruuden ääni -kirjaan on koottu tunnettujen suomalaisten ylioppilasaineita vuosien varrelta. Teos sisältää muun muassa Paavo Haavikon, Karo Hämäläisen, Juha Itkosen, Eino Leinon ja Sofi Oksasen ylioppilasaineet. Mitä he ovat ajatelleet ja kirjoittaneet omana abivuonnaan?

Leino, Eino.
Haavikko, Paavo.
Rydman, Kari.
Tarkiainen, Kari.
Helakisa, Kaarina.
Siltala, Touko.
Järvelä, Jari.
Leppä, Perttu.
Lietzén, Mika.
Itkonen, Juha.
Itäranta, Emmi.
Hämäläinen, Karo.
Oksanen, Sofi.
Rajaniemi, Hannu.
Liikanen, Veli.
Kortesmäki, Joona.
Heikkinen, Antti.
Elfving, Ville.



Ei kommentteja: