Ville Lukkarinen kertoo suomalaista maisemaa kuvanneiden taiteilijoiden kokemusta ja niitä paikkoja joita he ovat teoksiinsa luonnostelleet: Piirtäjän maisema - paikan kokeminen piirtämällä (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015; ISBN 978-952-222-628-0).
Parasta kirjassa oli se että taiteilijoiden työtä katsottiin muutenkin kuin viimeisteltyjen maalausten näkökulmasta, tuomalla esille luonnoksia ja piirroksia joista käy ilmi taiteilijoiden erilaiset tavat suhtautua maisemaan, pyrkiä esittämään sen olennaiset piirteet.
Piirtäjän maisema pureutuu kysymykseen, miten tietty paikka koetaan sitä piirtämällä. Maiseman piirtäminen luonnossa on ympäristökokemus, josta piirustus on jälki ja todiste. Paikkakokemuksesta ponnistavassa taiteessa paikan nostalgisella muistolla on merkittävä sija.
Kirjassa esiteltävät Werner Holmberg (1830-1860), Alfred William Finch (1854-1930), Kalle Carlstedt (1891-1952), Helmi Kuusi (1913-2000) ja Carl Wargh (s. 1938) ovat taiteilijoita, jotka ovat asettuneet maiseman äärelle ja luonnostelleet ympärillään avautuvia näkymiä. Kirja esittelee kullekin taiteilijalle merkityksellisiä paikkoja, joita he ovat piirtäneet useaankin otteeseen.
Näiden suomalaisten taiteilijoiden ohella kirjassa tarkastellaan yleisemminkin maisemapiirustuksia, selvitetään piirustuspaikkojen luonnetta ja taiteilijoiden suhdetta niihin sekä eritellään niitä reunaehtoja, joiden rajoissa eri aikakausien taiteilijat ovat työskennelleet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti