torstai 2. kesäkuuta 2016

Carolina Orlandini: Fotografiets mestere = Fotografiets mästare = Fotografi mestre = Valokuvaus - mestarit

Carolina Orlandini on koonnut kuvituksen ja kirjoittanut tekstit tähän massiiviseen valokuvateokseen, jossa käydään läpi valokuvauksen historian suurnimiä alkuajoista 2000-luvulle saakka: Fotografiets mestere = Fotografiets mästare = Fotografi mestre = Valokuvaus - mestarit (Spektrum, 2010; ISBN 978-88-8117-753-0).



Teoksessa on 507 suurikokoista sivua täynnä monentyylisiä valokuvia, paksulle paperille painettuna. Sen verran massiivinen teos on, että se oikeastaan vaatisi jonkinlaisen telineen lukemista varten, sillä sylissä teoksen pitäminen alkaa puuduttaa vähän ajan päästä. Melkoinen merkkiteos valokuvauksen historiasta, monia näkökulmia siihen miten maailman voi nähdä kameran linssin läpi.









Tässä mahtavassa teoksessa tehdään yleiskatsaus valokuvauksen historiaan sen alkuaskeleista aina 2000-luvulle asti. Pääosassa ovat tämän taidelajin historiaa luoneiden merkkihenkilöiden otokset. Valokuvaus on osaltaan kehittänyt yhteiskuntamme taidetta ja kulttuuria. Teos esittelee alan tärkeimmät vaikuttajat Stieglizista Beatoniin, paroni de Mayerista Maplethorpeen, Capasta Rodchenkoon, Doisneauhun, Cartier Bressoniin ja Berengo Gardiniin. Muotokuvasta asetelmaan, alastonkuvauksesta muotivalokuvaukseen, maisemavalokuvauksesta valokuvajournalismiin... jokainen kirjan kuva on seurausta ainutlaatuisesta ilmeikkäästä välineestä ja sen välittömyydestä, joustavuudesta ja monipuolisuudesta. Upea kirja kenen tahansa valokuvauksesta kiinnostuneen kirjahyllyyn!

Ei kommentteja: