Piritta Kantojärven kirjan takakannessa esitetään kysymys: ”Vedätkö työpajoja, joissa ryhmän tulisi löytää ratkaisuja yhdessä?” No, tähän tilanteeseen löytyy kirjasta oivia ohjeita, joita ilmiselvästi on myös käytännössä testattu: Fasilitointi luo uutta - Menesty ryhmän vetäjänä (Talentum, 2012; ISBN 978-952-14-1799-3).
Fasilitointi näyttäytyy lukijalle omana ammattiosaamisena, jossa ei tarvita sisällön ymmärrystä vaan pikemminkin fasilitoinnissa tulisi pysyä neutraalina toimijana. Sisällöstä huolehtivat osallistujat, fasilitoija pyrkii auttamaan yhteistyössä.
Lähtötilanne ei ole helppo: ”On hämmästyttävää, kuinka paljon järjestetään erilaisia työpajoja, joiden perimmäinen tarkoitus on epäselvä, väärin kommunikoitu, piiloteltu tai täysin tiedostamaton.”
Kirjasta löytyy mukavia kiteytyksiä, esimerkkinä se miten tärkeä on saada ihmiset osallistumaan työpajaan heti alussa: ”Jos osallistujat eivät sano mitään ensimmäisen puolen tunnin aikana, he eivät puhu myöhemminkään.”
Lisäksi kirjasta löytyi mainio havainto eräästä ongelmien perimmäisestä syystä: ”Näillä ihmisillä ei ole malttia eikä kärsivällisyyttä vatvoa, mistä ongelmassa on kyse, he haluavat nähdä ratkaisut käytännössä. Ehkä juuri siksi ongelmat olivat paisuneet niin monimutkaisiksi: aina oli tehty vain uusia toimenpiteitä muttei koskaan selkeytetty, mistä ongelmat todella johtuvat.”
Tämä kirja ei tee kenestäkään fasilitoinnin ammattilaista, mutta hyviä eväitä ja ohjeita kirjasta löytyy, sellaisia joista käytännössä on varmasti hyötyä.
Toinen juttu on sitten se, että yhä useammin on tilanteita joissa tuntuu että ne joiden pitäisi ratkaista ongelmia yhdessä eivät kerta kaikkiaan löydä yhteistä aikaa työstää ymmärrystään - ja joskus lähtökohdat ovat niin vaikeita ja asioiden tajuaminen kaikessa kompleksisuudessaan niin haastavaa, että paras tulos fasilitoinnista voi olla ymmärrys siitä, että ymmärrystä ei ole.
Venäjän sota - Jade McGlynn
18 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti