Nyt on pakko myöntää, etten tiennyt kuka on Alfred Eisenstaedt ennen tätä hänen valokuvakirjaansa, joka on vallan verraton: Eisenstaedt on Eisenstaedt - a self-portrait (British Broadcasting Corporation, 1985; ISBN 0-563-20263-7). Kirja on tehty televisio-ohjelman yhteydessä, ja kustakin kuvasta Eisenstaedt kertoo lyhyesti, muutamalla sanalla, mainion tarinan. Esipuheen on kirjoittanut Peter Adam.
Eisenstaedt osoittautuu paitsi verrattomaksi ja maanläheiseksi valokuvaajaksi myös lahjakkaaksi tarinankertojaksi, joka tuntuu muistavan kustakin valokuvastaan uskomattoman paljon detaljeja, siitä miten valokuva syntyi ja miten valokuvan kohde - ihminen tai ihmiset - kuvaamiseen reagoivat.
Eisenstaedt oli itseoppinut valokuvaaja, jolle uran alussa tapahtui yhtä sun toista kommellusta, muun muassa hän unohti ottaa kuvan kuninkaallisista häistä, jonne hänet oli freelancer-pohjalta lähetetty. Kun olisi pitänyt ottaa kuva hääparista, Eisenstaedt ihmetteli ympärillä pyöriviä kuuluisia ihmisiä.
Muutenkaan Eisenstaedt ei kuvien määrällä brassailut. Kerrankin hän oli ottanut kuvan orkesterista ja kapellimestari Toscaninista Life-lehdelle. Lehdestä kysyttiin: Missäs ne muut kuvat? - "I had only taken one. I am known at Life magazine as one of the great undershooters."
Mutta ura on ollut pitkä ja tuottelias: '[Eisenstaedt] has, in his own words, "photographed more people than any other photographer".' Esipuheessa kerrotaan, että Eisenstaedt on matkustanut ympäri maapallon yli 2500 valokuvakomennuksella.
Yllä on esimerkki siitä, miten Eisenstaedt kykeni vangitsemaan juuri ratkaisevan hetken, tässä tapauksessa lapsista jotka katsoivat nukketeatteriesitystä, tarinan huipennuksessa, jolloin kuvaajan piti reagoida sekunnin murto-osassa.
Eisenstaedt oli huomaamatta tapahtuvan valokuvauksen uranuurtaja, tyylin jossa kuvauksen kohteella ei ollut aavistusta valokuvan ottamisesta tai sitten hän yksinkertaisesti unohti valokuvaajan, kun Eisenstaedt tuntui harmittomalta, kameransa kanssa kamppailevalta amatööriltä.
Toki mestarille ongelmiakin kasautui, esimerkiksi Einsteinia kuvatessaan hän unohti laittaa kameraan filmin ja joutui poistumaan huoneesta korjatakseen kamerassa olevan "vian".
Monet kirjan kuvista ovat hyvin tuttuja, eikä ihme, sillä Eisenstaedt on muun muassa saanut kuvansa 92 kertaa Life-lehden kansikuvaksi. Kuvissa on julkisuuden hahmoja - Marilyn Monroe, John F. Kennedy ja niin edelleen - mutta myös tavallisia ihmisiä tavallisissa toimissaan, kadulla, koulussa, milloin missäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti