Kovasti on kehuttu tätä Andreas Tjernshaugenin kirjaa, jossa tarkkailun kohteena on ovat tiaiset, nuo talvenkestävät linnut, mutta yhtä lailla kirjassa pohditaan ihmisen suhdetta luontoon ja ihmisen kykyä ymmärtää tarkkailunsa kohdetta: Tiaisten salainen elämä (Atena, 2016; suom. Ulla Lempinen; ISBN 978-952-300-248-7).
Kuvittelin kirjan olevan erilainen kuin se sitten olikaan, sillä kuvia kirjassa on varsin vähän. Teos rakentuu tekstin varaan, ja teksti onkin sitten mitä kiehtovinta, helposti soljuvaa jutustelua joka etenee tarjoillen monenlaisia yllätyksiä, ajatuksia joita ei olisi tullut itse ajatelleeksi. Mitä kaikkea tiaisista voikaan oppia!
Kirja on taiten rakennettu, tarina kulkee muodollisesti vuoden rytmissä, alkaen tammikuun tapahtumista, tiaisten elosta talven keskellä, ja tästä edetään kohti kesää ja pesintäaikaa.
Kirjailija limittää kehyskertomukseensa monenlaisia asioita, kuvauksia omasta perheestä ja perhehistoriasta, ihmisen suhteesta tiaisiin, siitä hyödystä mitä tiaisista on tuhohyönteisten torjunnasta, tutkimustietoon siitä miten tiaisen käyttäytyminen vaihtelee yksilöittäin tai talitiaisen ja sinitiaisen välillä.
Mahtava kirja, ja vaikka voisi kuvitella että kerrottavaa ei paljon olisi, käykin päinvastoin, tulee tunne että kirja on vain pieni raapaisu kaikkeen siihen kiehtovaan mitä tiaiset ihmisille voivat opettaa.
Mitä tarkoittaa talitiaisen laulama titityy? Naapuririitoja, partnerin valintaa, mustasukkaisuus- draamoja ja jälkikasvukin pitäisi opettaa tulemaan toimeen omillaan.
Pikkulintujen elämä on yllättävän tutun kuuloista. Kun tiaisia tarkkailee pidempään, jokainen siivekäs paljastuu ainutlaatuiseksi yksilöksi, jonka luonne vaikuttaa tehtyihin valintoihin - aivan kuin ihmisilläkin. Saman pesän poikueesta yksi pelkää tuntematonta ja toinen lähtee heti rohkeasti tutkimaan uutta.
Tiesitkö, että talitiaiset saattavat kasvaa sinitiaisten pesissä ja oppivat laulamaan kuten vuokraisäntänsä? Tai että talitiaisten keltainen rinta on samaa väriä kuin syksyn keltaiset lehdet? Andreas Tjernshaugen seuraa tiaisten vuotta kevään hyönteisjahdista ja pesänrakennustouhuista siementen etsimiseen ja selviytymiseen pohjoisen ankarassa talvessa. Kaunis ja viisas Tiaisten salainen elämä kertoo kiehtovasti kotipihojemme tuttuakin tutummista vieraista, joiden elämästä tiedämme yllättävän vähän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti