Emmi Nieminen ja Johanna Vehkoo tarjoavat tarkasti havainnoidun ja monesta näkökulmasta netin vihapuhetta tarkastelevan perusteoksen, joka sopisi jokaisen suomalaisen pöydälle luettavaksi ja selailtavaksi: Vihan ja inhon internet (Kustannusosakeyhtiö Kosmos, 2017; ISBN 978-952-7144-47-3).
Tekijät tuovat sarjakuvan keinon tuodaan esille mistä vihapuheessa on kyse. Tämä on hieno kirja kansalaisen näinä päivinä tarvitsemista perustaidoista vihapuhetta kohdatessaan.
"Toivottavasti sut raiskataan kuoliaaksi. Saatana että kuvottaa kaltaisesi ihmiset. Kuolemantuomio!"
Internet täyttyy toinen toistaan kovemmista ja julmemmista äänistä. Vanhat asenteet, seksismi, misogynia ja rasismi, ovat jo arkipäivää, kun asiansa voi huutaa oman kodin seinien sisältä ja profiilin takaa – usein myös anonyymisti.
Vihapuheesta ilmiönä puhutaan paljon, mutta nyt pääsevät ääneen myös sen kohteet. Lisäksi aiheesta puhuvat poikkeuksellisesti myös uhkaviestien lähettäjät ja aihetta akateemisesti tutkineet.
Vihan ja inhon internet purkaa ilmiön syitä ja seurauksia: Miten sen kohteet kokevat ilmiön? Mikä siihen johtaa ja mikä vihaajia motivoi? Miten vihapuheeseen tulisi reagoida ja miten siltä voi suojautua? Entä sitten, kun vihapuhe siirtyy internetistä tosielämän tekoihin?
Toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen ovat luoneet teoksen, joka käsittelee yhtä aikamme vaikeimmista ilmiöistä journalistisen sarjakuvan keinoin.
1 kommentti:
Hieno ja tärkeä sarjakuva!
Lähetä kommentti