Jussi Marttinen kertoo menneistä muutoksista työelämässä sekä siitä mitä näköpiirissä nyt on: Palvelukseen halutaan robotti - Tekoäly ja tulevaisuuden työelämä (Aula & Co, 2018; ISBN 978-952-7190-93-7).
Teos on sekä mielenkiintoinen katsaus teollisiin vallankumouksiin että kuvaus siitä miten tällä hetkellä monta eri kehityssuuntaa on risteämässä toisiinsa. Mitä lopulta tapahtuu, se jää nähtäväksi, mutta epäilemättä kuuluu yleissivistykseen tietää siitä, miten nykyiseen yhteiskuntaan on tultu, ja yhtä lailla siitä, mitä mahdollisia vaikutuksia esimerkiksi tekoälyllä ja robotisaatiolla voi tulevaisuudessa olla.
Automatisaatio, robotisaatio ja muut teknologian kehitystä kuvaavat ilmaisut ovat aikamme taikasanoja ja monien mielestä myös uhkakuvia. Olipa kyse sitten uusista mahdollisuuksista tai ihmistyöntekijää uhkaavasta tilanteesta, suuria muutoksia on väistämättä edessä. Teknologian on sanottu tekevän ihmistyövoimasta tarpeetonta, joten tulevaisuuden toimeentulosta ollaan huolissaan.
Tekeekö robotti tulevaisuudessa ihmisen työn? Aiheuttaako automatisaatio massatyöttömyyden? Onko joillain aloilla odotettavissa muuta kuin kurjuutta?
Jussi Marttinen haluaa teoksessa selvittää, mitä automatisaation kasvaessa oikeasti tapahtuu ja ketä pitäisi uskoa arvioitaessa sen vaikutuksia työelämään ja tulevaisuuden työnjakoon ihmisten ja robottien kesken. Kirjan tavoitteena on luoda aiheesta kokonaiskuva ihmisten pohdintojen perustaksi sekä hälventää aiheeseen liittyviä aiheettomia pelkoja ja epäilyksiä.
Jussi Marttinen on konetekniikan DI Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta pääaineenaan tuotantoteknologia. Hän työskentelee Meyerin telakalla Turussa automaatioinsinöörinä ja on kirjoittanut artikkeleita automaation tulevaisuudesta muun muassa Turun Sanomiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti