Tuija Hautala-Hirvioja, Jyrki Siukonen ja Sisko Ylimartimo ovat toimittaneet näyttävän kirjan ympäristötaiteesta ja taideteosten tekijästä: Kaija Kiuru (Lapland University Press, 2011; ISBN 978-952-484-439-0).
Teoksessa kerrotaan taiteilijan tuotannosta 1990- ja 2000-luvuilla, lukuisilla teoksia esittelevillä valokuvilla höystettynä. Ympäristötaide on luonteeltaan sellaista että se tulisi itse nähdä ja kokea, mutta varsin hienosti tekijät ovat onnistuneet tavoittamaan teosten luonteen. Teksti taustoittaa teoksia, auttaa ymmärtämään niitä lähtökohtia ja tavoitteita joita Kiurulla taiteen tekemisessä on.
Kaija Kiuru on Rovaniemellä asuva sodankyläläissyntyinen ympäristötaiteilija, jonka teokset käsittelevät ihmisen ja luonnon välistä muuttuvaa suhdetta ja ihmisen paikkaa maailmassa. Varhainen luontosuhde yhdessä 1990-luvun ympäristönsuojelun ja ympäristökasvatuksen opintojen kanssa ovat luoneet pohjan, johon hänen taiteensa tänäkin päivänä rakentuu. Taide paikantuu tila- ja ympäristötaiteeseen ja taiteilija käyttää teoksissaan erilaisia luonnonmateriaaleja, valmiita esineitä ja kierrätystavaraa sekä yhdistää tekemiseensä myös käsityötekniikoita. Kaija Kiuru debytoi vuonna 1990 Suomen Taiteilijaseuran vuosinäyttelyssä Helsingin Taidehallissa ja siitä alkaen hänen teoksiaan on nähty lukuisissa kansainvälisissä ja kotimaisissa näyttelyissä. Kirja avaa erilaisia näkökulmia taiteilijan tuotantoon, jota tarkastellaan muun muassa suhteessa naiseuteen, paikkaan ja kieleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti