Tämä on kolmas osa Maattoman Juanin matkoista kertovien sarjakuvakirjojen sarjassa, ja tällä kertaa Javier de Isusin teoksessa reissataan Amazonian sademetsien uumeniin, alkuperäiskansojen pariin: Hullu joki (Like, 2011; suom. Sari Selander; ISBN 978-952-01-0660-7).
Teoksessa pohditaan muun muassa sitä, miten luku- ja kirjoitustaidon mukanaan tuoma interkulttuurisuus hiljalleen hävittää alkuperäiskansojen todellisuuden, jopa siinä määrin että tekijä esittää toivomuksen etteivät kirjan kuvauksen kohteena olevat alkuperäiskansat koskaan opi lukemaan teoksen tarinaa.
Toisaalta voi myös ajatella, että teos romantisoi alkuperäiskansojen elämän todellisuutta, vaikka samalla Amazonin metsien kohtalo on koko maapallon kannalta iso kysymys, jossa ihmiskunnan tulevaisuus kietoutuu siihen miten maapallon biosfääri kestää muutoksia.
Sarjakuvakirjana teos on vallan erinomainen, vaikkakin kolmen kirjan jälkeen alkaa olla ilmeistä että tarinat toistavat samaa kuviota uudelleen ja uudelleen. Onko maapallolla enää mitään paikkaa jota kulttuurimme jo ei olisi tavoittanut.
and the uncynical nature of it
4 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti