No, tulihan se lopulta luettua, nimittäin Turun yliopiston tutkijoiden kirjoittama teos Funetista Facebookiin - Internetin kultuurihistoria (Petri Saarikoski ym.; Gaudeamus, 2009).
Funetin merkitystä internetin tulossa Suomeen valottaa myös teos Funet - Suomen tie internetiin (Paavo Ahonen; CSC, 2008), jossa näkökulma on osin tekninen, osin hallinnollinen, osin asianomaisten omakohtaista kokemusta valottava. Ahosta on haastateltu lukuisaan otteeseen myös turkulaisten artikkelikokoelmassa, samaten muita netin alkuaikojen aktiiveja ja asioihin vaikuttaneita.
Turkulaisten tutkijoiden artikkelikokoelma on ei-tekninen (mutta paikoin kyllä tekniikkaa syvällekin luotaava) kuvaus siitä, miten Internetistä tuli internet ja sitten netti, kunnes netti oli osa useimpien suomalaisten jokapäiväistä elämää.
Teos kartoittaa ansiokkaasti tietoteknistyneen Suomen lähihistoriaa Funet-tietoverkon alkuajoista nykyiseen Facebook-maailmaan. Jokin aika sitten uutisoitiin että joka kolmas suomalainen on Facebookissa, eli kehitys on ollut hurjan nopeaa.
Viimeisen vuosikymmenen kuluessa yksi yhteinen todellisuus, jonka laajalevikkinen sanomalehti ja muutama televisio- ja radiokanava määrittivät, on pirstoutunut lukemattomiksi todellisuuden saarekkeiksi. Valtamedia toimii yhä enemmän netissä tapahtuvien asioiden vahvistimena, poimien ja kommentoiden teemoja yhteiseen keskusteluun. (Vaikkapa minikaivurin.)
Tämä jos mikä on suuri kulttuurillinen muutos. Matkan varrella oli hypeä jos toistakin, ja moneen kertaan Suomi oli hilkulla (ainakin jälkiviisaasti) päästä maailmanvalloittajaksi. Linux lähti lentoon maailmanlaajuisen tietoverkon vauhdittamana (ja vauhdittajana). Ja Suomessa kehitettiin maailman ensimmäinen graafinen www-selain Erwise, joka sitten kyllä jäi Mosaicin jalkoihin.
Kun nyt valitellaan Suomen tietoyhteiskunnan kurjaa kuntoa, on mukava kerrata sitä miten koko tietoyhteyskunta-asiaan päädyttiin ja miten se Suomessa otettiin kärkitavoitteeksi.
Muistan itsekin alkuaikoja, kun työtoverieni - niin funetilaisten kuin muidenkin - innostamana aloittelin www-sivujen tekoa erinäköisten ohjeiden ja oppaiden julkaisuun. Tuolloin netti oli niin uutta ja ihmeellistä ja hiljalleen kaikkia kiinnostavaa, että perhetuttujen kautta pyydettiin luennoimaan netin mahdollisuuksista Lions Club -tilaisuuteen. Vaikka en asiasta paljon osannut kertoa, menin puhumaan kun pyydettiin.
En tiedä oliko esityksestäni kenellekään sen kummemmin iloa, mutta jännä oli huomata asian yhtäkkiä saama laajempi kiinnostus. Netti ei enää ollut pelkästään tutkijoiden ja opiskelijoiden paikka. Nyt meillä on "ikuinen syyskuu", kun kaikki ovat netissä.
Ei ole ihan helppo ymmärtää mitä oikeastaan tapahtui. Siispä: ansiokas teos!
this flipped-upside-down world
8 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti