perjantai 28. joulukuuta 2018

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 3 - Lapsuus Lähi-idässä (1985-1987)

Riad Sattoufin omaelämänkerrallisen sarjakuvateoksen kolmas osa palaa Syyriaan, jossa diktatuuri määrittää sen kenellä on valtaa: Tulevaisuuden arabi 3 - Lapsuus Lähi-idässä (1985-1987) (Werner Söderström Osakeyhtiö, 2017; suom. Saara Pääkkönen; ISBN 978-951-0-42526-8).



Tämä kolmas osa on viimeinen teossarjan suomennuksista, mutta ilmeisesti kaksi osaa olisi vielä ilmestymässä. Mahtavaa tarinankerrontaa, johon tulee hiljalleen myös aikuisempia sävyjä, kun Riad alkaa pohtia näkemäänsä ja kokemaansa.



Palaako Sattoufin perhe Ranskaan Syyriasta?

Ilmiömäiseen suosioon Ranskassa nousseen omaelämäkerrallisen Tulevaisuuden arabi -sarjan kolmannessa osassa nuoren Riadin ranskalainen äiti on saanut tarpeekseen elämästä alkeellisessa kyläpahasessa Syyriassa.

Tulevaisuuden arabi 3 kertoo Riad Sattoufin nuoruudesta 6-9-vuotiaana, joka alkaa vähitellen ymmärtää, millaisessa yhteiskunnassa hän varttuu 1980-luvun Syyriassa. Voiko Tirma'lassa viettää joulua? Millaisia videoita myydään Homsissa pikkupojille? Oliko Conan Barbaari ympärileikattu? Entä kohdellaanko eläimiä paremmin Bretagnessa kuin syyrialaiskylässä? Ja tuleeko Riadin isästä vielä jonain päivänä suurmies Hafez al-Assadin diktatuurissa?

Riad Sattoufin (s. 1978) viisiosaiseksi kasvavan Tulevaisuuden arabi -sarjan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti jo miljoona kappaletta ja ne on käännetty 17 kielelle. Tulevaisuuden arabi on voittanut mm. parhaan albumin palkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla ja Los Angeles Timesin sarjakuvaromaanipalkinnon.



Ei kommentteja: