tiistai 18. joulukuuta 2018

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 1 - Lapsuus Lähi-idässä (1978-1984)

Riad Sattouf kertoo elämästään kahden kulttuurin välimaastossa, tai ehkä pikemminkin keskellä konfliktia jossa uskonto ja diktatuuri yhä vahvemmin värittävät Syyrian todellisuutta: Tulevaisuuden arabi 1 - Lapsuus Lähi-idässä (1978-1984) (WSOY, 2015; suom. Saara Pääkkönen; ISBN 978-951-0-41273-2).



Kirja aloittaa elämänkertasarjan, josta tätä kirjoittaessa on suomeksi ilmestynyt kolme osaa. Neljäs osa ilmeisesti on tekeillä, ja toivottavasti sekin ilmestyy suomeksi. Aika mahtavasti, huumoria unohtamatta, kirjailija kuvaa lapsuuttaan, jossa monenlaiset pähkähulluudet kutoutuvat yhteen lähestulkoon satumaiseksi mutta loppujen lopuksi hyvin realistiseksi kuvaukseksi ihmisten elämästä.



Bestsellersarjakuva lapsuudesta Gaddafin ja al-Assadin diktatuureissa. Moninkertaisesti palkitun ranskalais-syyrialaisen sarjakuvantekijän omaelämäkerrallisen trilogian aloitusosa avaa näkymän perhe-elämään 80-luvun Libyassa ja Syyriassa.

Kun ranskalaisen äidin ja syyrialaisen isän poika Riad on kaksivuotias, isä ottaa vastaan opettajanviran Tripolissa. Koko perhe muuttaa Pariisista Libyaan ja sieltä parin vuoden päästä isän kotikylään Syyriaan. Isä-Sattouf on panarabialaisen aatteen puolestapuhuja, joka uskoo arabidiktaattoreiden edustamaan edistykseen ja haluaa kasvattaa pojastaan "tulevaisuuden arabin".

Huumorin sävyttämä sarjakuva kertoo omakohtaisesti vaalean pikkupojan ja hänen perheensä elämästä kahden kulttuurin välissä 1980-luvun Ranskassa ja Lähi-idässä.

Riad Sattouf (s. 1978) sai vuoden parhaan sarjakuvan palkinnon Tulevaisuuden arabin 1. osasta Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla 2015.



Ei kommentteja: