keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Pentti O. A. Haikonen: Tietoisuus, tekoäly ja robotit

Pentti O. A. Haikonen on kirjoittanut yleistajuisen mutta pintaa syvemmälle sukeltavan kirjan tekoälystä: Tietoisuus, tekoäly ja robotit (Art House, 2017; ISBN 978-951-884-643-0).



Kirjaa lukiessa muistui mieleen neuraalilaskentaa käsitelleet kurssit (silloiselta) TKK:lta. Tuolloin, lähes 20 vuotta sitten, pohdittiin neuroverkkoja sekä menetelmällisenä haasteena että käytännössä neuroverkkoalgoritmeja ohjelmoiden ja soveltaen.

Noista päivistä kehitys on kehittynyt, mutta monet perusasiat ovat pysyneet samoina, esimerkiksi kysymys siitä mitä asioita tekoäly voi oppia ja mihin sitä voi ja kannattaa yrittää soveltaa.

Haikonen viittaa kirjassa useasti omaan tutkimukseensa, mikä tuo tekstiin sellaista uskottavuutta jota aiheeseen pinnallisesti perehtyneellä ei ole. Toisaalta tekoäly on nykyisellään niin lavea, että kaikkiin ajan hermolla oleviin kysymyksiin ei kirjasta luonnollisestikaan kannata olettaa vastausta löytyvän.








Voisivatko robotit olla tietoisia? Pitäisikö robotin tuntea kipua ja mielihyvää? Miten kehittyvä tekoäly muuttaa tuntemamme maailman? Tietoisuus on ihmismielen suurin mysteeri. Tekoäly yrittää jäljitellä ihmisen ajattelua, kognitiota, mutta pitäisikö koneella olla myös tunteet?

Tietoisuus, tekoäly ja robotit kuljettaa lukijan tekoälyn alkuvaiheista kohti sen vääjäämätöntä päätepistettä, perustavanlaatuista mullistusta eli singulariteettia.

Kirja ei ainoastaan anna tietoisuuden mysteerille omaa perusteltua selitystä, vaan se myös kertoo, miksi aikaisemmat selitykset eivät ole toimineet. Tietoisuutta ei voida oikeasti ymmärtää ennen kuin se osataan toteuttaa keinotekoisesti. Mutta millainen on tekoälyn singulariteetti, ja milloin se tulee? Miten se vaikuttaa yhteiskuntaan ja ihmiseen? Kirjan antama vastaus yllättää ja ahdistaa.

Pentti O. A. Haikonen on tekniikan tohtori ja Illinoisin yliopiston adjunct professor. Aiemmin hän on kirjoittanut tekoälystä ja konetietoisuudesta kirjat The Cognitive Approach to Conscious Machines (Imprint Academic 2003), Robot Brains (Wiley 2007) ja Consciousness and Robot Sentience (World Scientific 2012). Hän on myös suunnitellut ja rakentanut pienen, puhtaasti neuroverkkoihin perustuvan robotin XCR-1:n, joka on esiintynyt Discovery Science Channelin sarjassa Through the Wormhole with Morgan Freeman.

Kirjaa täydentävät Pete Haikosen kiehtovat Anima Machina -kuvat.



Ei kommentteja: