keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Pekka Isotalus, Jari Jussila ja Janne Matikainen: Twitter viestintänä - ilmiöt ja verkostot

Pekka Isotalus, Jari Jussila ja Janne Matikainen ovat toimittaneet kirjan Twitterin käytöstä Suomessa, erityisesti siitä miten Twitter on löytänyt tiensä politiikan ja journalismin toimijoiden arkipäiväiseksi työkaluksi: Twitter viestintänä - ilmiöt ja verkostot (Vastapaino, 2018; ISBN 978-951-768-615-0).



Kirjassa on vahva tutkimuksellinen ote, mutta käytännönläheisyyttäkin piisaa, ja moni kirjassa analysoiduista Twitteriin liittyvistä tapahtumista on vielä kohtalaisen tuoreessa muistissakin. Verkostot ja niiden dynamiikka Twitterin kaltaisessa some-ympäristössä on kiehtova ja moniulotteinen tutkimuskohde, ja kirjan artikkeleista löytyy runsaasti pohdittavaa sekä Twitterin käyttäjille että yhteiskunnallisesti ilmiöistä muuten kiinnostuneille.





Twitteristä on tullut tärkeä viestintäväline monille poliitikoille, aktivisteille, toimittajille, julkkiksille ja urheilijoille. Terrori-iskujen, erilaisten katastrofien ja muiden suurten uutistapahtumien yhteydessä Twitter on nopea ja tärkeä tiedonvälittäjä. Tviiteistä leimahtaa hetkessä erilaisia somekohuja ja poliittisia kuohuja, puhutaan jopa Twitter-vallankumouksista. Twitteriä on kuvattu myös eliitin mediaksi, sillä eri alojen eliitti viestii ja verkostoituu siellä keskenään sekä luo uudenlaisia yhteenliittymiä ja valtakeskittymiä.

Twitter viestintänä arvioi suositun yhteisöpalvelun yhteiskunnallista merkitystä eri näkökulmista. Kirjassa valotetaan politiikan ja Twitterin monisyisiä suhteita, uutismedioiden muuttunutta roolia sekä organisaatioiden ja yritysten uutta viestintämaisemaa somen aikakaudella. Teos on ensimmäinen tutkimukseen perustuva kirja Twitteristä viestinnällisenä ilmiönä ja viestinnän välineenä.



Ei kommentteja: