Jouni Ranta ja Marko Erola kertovat, miten taidekaupassa huijataan, tai ainakin on huijattu suuressa määrin: Vilpitön mieli - miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta (Tammi, 2017; ISBN 978-951-31-9262-4).
Nyt kun taloudella menee taas kovaa on taidekauppa piristynyt kovasti, ja samat ilmiöt mitkä kantoivat taidekauppias Jouni Rannan menestykseen voivat hyvinkin muhia huutokauppatalojen takahuoneissa. Väärennyksiä piisaa, moni niistä tavalla tai toisella "oikeaksi todistettu". Ja jopa vääräksi todistaminen kelpasi kaupantekoon, riitti että asiantuntija sanoi "jos teos on aito, on se tekijänsä huonoimpia", niin kaupat kävi sillä kyllähän yksi tämän tekijän teos piti Suomeenkin saada.
"Suomalaiskodit ovat täynnä väärennöksiä. Niitä on niin paljon, että pahaa tekee." - Jouni Ranta
Entinen taidekauppias Jouni Ranta on myynyt satoja väärennöksiä yksityishenkilöille, toisille kauppiaille ja huutokaupoille. Gallén-Kallela, Halonen, Järnefelt, Munsterhjelm, Schjerfbeck, Thesleff, Vanni Poimi nimi taidekirjasta, ja Ranta on myynyt väärennöksen hänen työstään.
Tunnustuksellisissa muistelmissaan Jouni Ranta paljastaa, millainen väärentäjän paratiisi Suomi on ollut. Taidemuseoiden ja huutokauppojen lepsu suhtautuminen väärennöksiin loi tilaisuuden, joka teki paljon varkaita. Muistelmien toinen päähenkilö on Taiteilija - suomalainen taidemaalari, jonka työt ovat niin hyviä, että niillä on kerta toisensa jälkeen tehty kymmeniä miljoonia euroja ja huijattu parhaitakin asiantuntijoita.
Kirja ilmestyy alkuvuodesta 2017, jolloin se on äärimmäisen ajankohtainen, kun Suomen historian suurimman taiderikosvyyhdin käräjöinti alkaa. Syytettynä on koko suomalainen taidemaailma.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti