Marko Hamilo kirjoittaa provosoivasti, pamflettimaisesti, pyrkien tuomaan valoa siihen pseudotieteelliseen, tai ainakin tieteellisesti arveluttavaan toimintaan, mitä psykologian ja psykiatrian parissa harrastetaan: Luonnollisesti hullu - evoluutio ja mielenterveys (Avain, 2011; ISBN 978-951-692-787-2).
Kirjan keskeisen näkökulman antaa evoluutio, mitä ilman on vaikea ymmärtää mitään ihmisen käyttäytymiseen liittyvää piirrettä. Lyhyehköissä luvuissa Hamilo käy läpi monenlaisia teemoja, ja yhden luvunkin sisällä saattaa monta erilaista asiaa törmätä toisiinsa.
Hamilo kritisoi tiedotusvälineitä ja journalismia siitä, että se ei suhtaudu kriittisesti tapahtumiin joissa on psykologisia ulottuvuuksia, esimerkkinä vaikkapa koulusurmat.
Hamilo lähettää reippaita terveisiä yhteiskunnalliseen keskusteluun: ”Suomalaisen yhteiskunnan hysteerinen ja irrationaalinen reaktio koulusurmiin on vain yksi tässä kirjassa käsitellyistä esimerkeistä aikaamme vaivaavasta psykologisesta lukutaidottomuudesta. Taustalla on Suomessa voimakas epätieteellisen psykologian ja psykiatrian, muun muassa psykoanalyysin, traditio.”
Erilaisista terapiamuodoista Hamilolla ei ole paljonkaan hyvää sanottavaa: ”Terapiassa siis ei ole – sikäli jos se yleensä toimii – niinkään kyse itseymmärrystä koskevien kognitiiviste virheiden korjaamisesta vaan optimistisen itsepetoksen ohjatusta opettelusta. Depressio-oireilu ehkä vähenee tämän seurauksena, mutta pikemminkin henkisen kasvun kustannuksella kuin sen avulla.”
Hamilon kirja on puheenvuoro epätieteellisyyttä vastaan: ’Tämä kirja pyrkii ensinnäkin esittelemään evoluutiopsykologiaa, evoluutiolääketieteen erästä haaraa, mahdollisimman kansantajuisella tavalla. Kirjaa voi lisäksi lukea pamflettina ”luonnollisuutta” ja rousseaulaista ”jalon villin” ihannointia vastaan. Ihmisluonto, mielenterveys, onnellisuus ja hyvyys ovat ristiriidassa toistensa kanssa useammin kuin haluaisimme uskoa.’
Positiivisena asiana Hamilo tuo esille kiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -ohjelman, joka perustuu ”inhorealistiseen” käsitykseen koulukiusaamisesta: ”Jos kiusaaminen alentaisi kiusaajan statusta vertaisryhmässä, hän lakkaisi kiusaamasta. […] Mitä jos kiusaajaa rangaistaisiin niin että hän joutuisi vertaistensa silmissä naurettavaan valoon.”
Joskus Hamilo rinnastaa asioita vähän hämmentävälläkin tavalla: ’Laktoosi-intoleranssissa on kyse ristiriidasta nykyisen, maitotuotteita suosivat ja ihmiskunnan ”alkuperäisen” ruokavalion välillä. […] Samalla tavoin koliikin, lukihäiriön ja ADHD:n voi nähdä nyky-yhteiskunnan ja lajimme alkuperäisen kehitysympäristön välisenä ristiriitana. Häiriö on länsimaisessa yhteiskunnassa.'
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti