tiistai 10. heinäkuuta 2018

Michael Goodwin ja Dan E. Burr: Economix - sarjakuva siitä, kuinka talous toimii (ja ei toimi)

Michael Goodwin on kirjoittanut ja Dan E. Burr piirtänyt sarjakuvan, jossa esitetään selkeässä mutta vaikeitakin asioita esille nostavassa paketissa taloustieteen olennaiset käsitteet ja teoriat, käytäntöä unohtamatta: Economix - sarjakuva siitä, kuinka talous toimii (ja ei toimi) (Kampus Kustannus, 2017; suom. Päivi Antila; ISBN 978-952-7192-03-0).



Kirja on esimerkillinen myös siinä, ettei se tarjoa valmiita vastauksia vaan pikemminkin velvoittaa lukijan itse miettimään asioita ja ottamaan niistä selvää. Monet "talousviisaiden" julkisuudessa lausumat väitteet ja ns. totuudet saavat kirjata perspektiiviä, eikä näitä väitteitä todellakaan tarvitse purematta niellä.







Talouspuhetta tulee joka tuutista, mutta kuinka voimme arvioida sen laatua? Kuinka me kansalaiset voimme hahmottaa, mitä finanssiammattilaiset tai päättäjät tietävät - tai väittävät tietävänsä?

Käsikirjoittaja Michael Goodwin kysyi itseltään saman kysymyksen ja keksi hyvän ratkaisun: kartoita talousteorian kehityshistoriaa, tutkaile todellisia talouskäytäntöjä ja kerro niistä rakentuva tarina helposti lähestyttävässä sarjakuvamuodossa.

Yhdellä sanalla: Economix.

Tämän merkittävän sarjakuvan kertoja on taloustieteen Jokamies, joka etsii järkeviä vastauksia kysymyksiin, jotka mietityttävät monia:

- Mitä eroa on kapitalismilla, sosialismilla ja kommunismilla?
- Toimiiko valumaefekti?
- Onko velkaelvytys tarpeellista?
- Ja ovatko suuryritykset henkilöitä?

Economix selittää tuon kaiken, aina länsimaisen talousajattelun alusta talouden epäonnistumisiin, menestyksiin, poikkeuksiin ja tuleviin mahdollisuuksiin. Goodwin tarkastelee, kuinka talous on muuttunut globaaliksi ja kuinka siihen vaikuttavat sota, ilmastonmuutos ja resurssien rajallisuus. Se on keskeinen ja kattava opas talouden ymmärtämiseen, poliittisesta suuntautumisestasi riippumatta. Jokaisen kansalaisen tulisi lukea Economix - olipa suhteesi mammonaan mikä tahansa!



Ei kommentteja: