keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Régis Loisel: Mikki Hiiri - Zombi-sumppi

Régis Loiselin sarjakuvassa Mikki Hiiri ystäviensä kanssa joutuu monenmoisten ongelmien keskiöön eikä mikään tunnu onnistuvan, työpaikkaa ei löydy ja asunto on vaarassa: Mikki Hiiri - Zombi-sumppi (Sanoma, 2017; ISBN 978-951-32-4464-4).



Sarjakuvasta tuli mieleen suomalainen työttömien "aktiivimalli", siinä määrin näppärästi keinottelija-huijarit työttömiä pomputtelevat ja yrittävät saada nämä muuttamaan pois kotoaan, jotta saavat muutettua kiinteistöt rahaksi. Mutta ihan noin vain ei Mikkiä huijata, tässä pelissä saattaa käydä ihan toisin kuin pahantahtoinen kapitalisti toivoisi.

Tällaista #aktiivimalli-vaihtoehtoa sarjakuvassa esitellään:

  1. Työtä ei anneta koska a) olet liian pitkä, b) olet liian lyhyt, c) toimisto meni juuri kiinni tai d) muuten vain
  2. Työnhakijat halutaan muuttamaan pois, jotta kapitalisti voi lunastaa asunnot halvalla
  3. Zombisumppi-juomalla tehdään työntekijöistä aivottomia orjia

Mikin hulluimmat seikkailut aloitti viime vuonna upouuden sarjan, jossa ranskalaiset sarjakuvan suurmestarit saivat vapaat kädet piirtää ankkalinnalaisille suosikkihahmoilleen ihan omanlaisiaan seikkailuja. Régis Loisel on eräs Ranskan suosituimmista piirtäjistä, ja Cafe Zombo on eräs kaikkienaikojen komeimmin piirretyistä Ankkakirjoista. Sarjat ovat rosoisen kauniita, eikä juonenkäänteiden kirjossa ole pihistelty. Cafe Zombo on yksi sarjisvuoden kuumimmista puheenaiheista Suomessa!

Ei kommentteja: