tiistai 14. maaliskuuta 2017

George Saunders: Sotapuiston perikato

George Saundersin novellikokoelma tarraa kipeästi kiinni, eikä sille mitään voi, tässä on pistävää ydintä siinä määrin että lukijaa paikoin värisyttää ja ankealtakin tuntuu: Sotapuiston perikato (Siltala, 2016; suom. Markku Päkkilä; ISBN 978-952-234-374-1).



Donald Trumpin tulo USA:n presidentiksi tuntuu vähemmän ihmeelliseltä kun näiden novellien maailmoissa hetkenkin viipyy. Viallinen on tämä maailmamme, ei terve ollenkaan.



George Saundersin esikoisteos Sotapuiston perikato ilmestyi 1996 ja nosti hänet yhdellä iskulla amerikkalaiskertojien eturiviin. Teoksen novelleissa kuuluu vahva ja autenttinen ääni: erehtymättömän tyylitajuinen, roisin hauska, synkän satiirinen. Sen tyylirekisteri sieppaa kaiken: teknopuheen, businesskielen, psykologisen lässytyksen, absurdin slangin ja vilpittömän hölötyksen, joista sekoittuu väärentämätön Saunders-soundi.

Sotapuiston perikadossa George Saunders on luonut surrealistisen, omituisen vakuuttavan kuvan kaiken aikaa kehkeytyvästä painajaismaisesta tulevaisuudesta.

Ei kommentteja: