maanantai 24. marraskuuta 2014

Nathanael West: Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts

Tämän Nathanael Westin romaanin ensimmäinen suomenkielinen painos ilmestyi vuonna 1966, eli suomeksi teos on lähes yhtä vanha kuin minäkin. Alkuteos ilmestyi jo vuonna 1933, ja teos kertoo 1930-luvun Amerikasta, kuitenkin sillä lailla että ihmishahmot ovat ikään kuin ajasta irrallaan, tässä voisi olla yhtä lailla kyse tämän päivän ihmisestä: Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts (WSOY, 2011; suom. Antero Tiusanen; ISBN 978-951-0-36289-1).



Teos koostuu pienistä katkelmista, ja sivuja on vain 114, mutta tästä huolimatta teos kattaa hyvinkin romaanin mittasuhteet. Tarinaa on lainattu moneen otteeseen niin kaunokirjallisuudessa kuin elokuvissa, ja tarina itsessään lainaa monesta suunnasta; kertomus ihmisestä joka pohtii elämisen tarkoitusta ja kysymystä siitä, missä tilanteessa on oikeutettua puuttua toisten ihmisten elämään.



Musta huumori ja ironia värittää teosta, mutta samalla West kuvaa tarkkanäköisesti ja viiltävästi - ikään kuin romaanin sivut viiltäisivät pieniä haavoja lukijaan - ihmisenä olemisen vaikeutta, erityisesti siitä miten vaikea ihmisen on kohdata oman elämänsä todellisuus ja samalla tästä huolimatta kuvittelemme pystyvämme neuvomaan muita siinä miten heidän tulisi elämäänsä elää.

Ei kommentteja: