tiistai 5. maaliskuuta 2019

Anna-Lena Joners Larsson: Vihan morsian - tosikertomus

Anna-Lena Joners Larssonin tarinan on "muistiin merkinnyt" Jessika Devert, mitä se sitten tarkoittaneekaan, mutta melkoisen uskottavasti tässä kerrotaan äärioikeiston nurjasta ja väkivaltaa ihannoivasta ajattelumaailmasta: Vihan morsian - tosikertomus (HarperCollins Nordic, 2017; ISBN 978-91-509-2679-8).



Kirjan eräpäivä jo häämötti kun siihen tartuin. Ajattelin tätä äärioikeisto-teemaa sivuavaa romaania vähän vilkaista, mutta kirjahan onkin ihan kiinnostava: "Tosikertomus nuoren naisen tiestä äärioikeistoon ja takaisin hyväksyvään maailmaan". Paljon päähenkilön elämässä oli kummallisten päähänpistojen sanelemaa, mutta toisaalta jonkinlainen logiikkakin tapahtumissa oli.

Se miten päähenkilö lopulta ymmärtää natsien ajatusten harhaisuuden on eräänlainen valaistumisen hetki, vaikka loppujen lopuksi tuntui siltä ettei kertoja tilannetta kovin ihmeellisenä pitänyt, kunhan jatkoi elämäänsä, nähden muut ihmiset ihmisinä, ihonväristä ja syntymäpaikasta välittämättä.



Nimeni on Anna-Lena Joners Larsson ja olin natsi yhdessä vaiheessa elämässäni. Anna-Lena oli kyllästynyt harhailuun ja löytänyt vihdoin kotiin. Hän oli tavannut Erikin, joka sai hänet nauramaan, elämään ja uskomaan jälleen rakkauteen. Se, että Erik oli natsi ja laulaja valkoinen ylivalta -yhtyeessä, ei merkinnyt mitään. Hän ei kuitenkaan tiennyt silloin, että Erik esittelisi Anna-Lenalle aivan uuden maailman kaukana hänestä itsestään ja ystävistään.

Vihan morsian -kirjassa Anna-Lena Joners Larsson kertoo elämästään natsina, mutta myös kuinka hänen lapsensa antoivat uuden näkökulman elämään sekä natsiliikkeestä irtautumisen vaikeudesta.



Ei kommentteja: