tiistai 27. marraskuuta 2018

Ken Wilber: Trump ja totuuden jälkeinen maailma

Ken Wilber tarjoaa omanlaistaan totuutta maailman tilasta: Trump ja totuuden jälkeinen maailma (Viisas Elämä, 2018; suom. JP Jakonen; ISBN 978-952-260-683-9).



Ken Wilberin teos on kieltämättä kiinnostava, tosin paksusti oman terminologiansa värittämä ja paikoitellen ylikierrroksilla, vahvasti amerikkalaista politiikkaa kritisoiva. Kirjasta paistaa kirjoittajan omien ajatusten voima, hyvässä ja pahassa, eikä hän juurikaan jaksa keskittyä kirjan nimen mukaiseen asiaan, eli Donald Trumpin erityiseen rooliin populistisen vastakkainasettelun lietsojana ja hyödyntäjänä.

Samalla on syytä todeta Wilberin problemaattinen suhde akateemiseen yhteisöön, mistä löytyy yleiskuvaus Wikipedia-sivulta. Dialogi ei näytä onnistuneen, ja paradoksaalista kyllä syypää taitaa löytyä Wilberin suunnasta.



Google ja muut "tietoa" ihmisille tarjoavat yhtiöt saa Wilberiltä murskakritiikin johtuen siitä että totuuden määrittely on problemaattista ja pahimmillaan väkivaltaan lietsovaa. Tässäkään Wilber ei pureudu aiheeseen pintaa syvemmälle, vaikka melkomoisen isoja kysymyksiä esiin nostaakin.



Feministinen ajattelu on nostettu mielenkiintoisella tavalla keskiöön teoksen keskeisiä argumentteja rakennettaessa, osin ristiriitaiselta tuntuvalla tavalla. Päälleliimattua vai ei, sen saa lukija itse päätellä.

Teoksen lopussa päästään hyvin korkealentoisiin äänenpainoihin, joissa tuntuu olevan hiukan tyhjän tynnyrin kuminaa sisällä, mihin ehkä on syypää kyynisyyteni saarnaajia kohtaan. Mutta rakentava viesti kuitenkin.





Aikamme terävimmän filosofin herättelevä kirja maailman nykytilasta. Maailma on sekasorron tilassa. Ison-Britannian EU-ero, Trumpin valinta presidentiksi ja joka puolella käynnissä oleva nationalismin ja ääriliikkeiden esiinmarssi uhkaa romuttaa viime vuosikymmeninä saavutetun edistyksen ja rauhan. Kun kyynisyys ja itsekeskeisyys nostavat päätään, herää kysymys, miten tähän on tultu.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Dialogia ei ikävä kyllä löydy "kriitikonkaan" puheista. On järjetöntä haukkua toista, kun tekee itse samat virheet. Kiihkoon sorruit sinäkin, näköalattomuuteen myös.

Juha Haataja kirjoitti...

Kommentista ei oikein saa selvää, mihin se viittaa. Jos teoksen nimen mukaisesti Trumpiin (vaikka kuten sanottu, kirja käsittelee lähinnä muita asioita kuin Trumpia), viimeaikaiset paljastukset siitä miten korruptoitunut Trumpin hallinto on ja miten Venäjä hänet masinoi presidentiksi saavat kyllä ajattelemaan kriittisesti asiasta jos toisestakin.