Antti Parviainen tarjoaa selkeän omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuvan kuvauksen siitä mitä sijoittaminen startup-yrityksiin tarkoittaa: Startup-sijoittaminen (Alma Talent, 2017; ISBN 978-952-14-2977-4).
Kirjassa käsitellään niin vastaperustettuja startup-yrityksiä kuin listaamattomia kasvuyhtiöitäkin, sillä samat periaatteet pätevät yleisesti ottaen kumpiinkin. Olennaista on tajuta, että tällä alueella on aloittelija aivan eri asemassa kuin asioihin hyvin perehtynyt ammattilainen.
Kärjistäen voi sanoa, että amatööreille on yleensä tarjolla vain niitä sijoituskohteita jotka eivät ole kelvanneet ammattilaisille, ja täten riskit ovat suuria ja tuottomahdollisuudet pieniä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö mahdollisuuksia hyviinkin sijoituksiin löytyisi, mutta tämä vaatii perehtymistä ja päänvaivaa paljon enemmän kuin pörssilistattuihin yhtiöihin sijoittamisessa.
Olen viime vuosina sijoittanut kymmenkuntaan pörssilistautuvaan yhtiöön listautumisvaiheessa, ja lisäksi kahteen joukkorahoituksella pääomaa keränneeseen listautumattomaan yhtiöön, kaikkiin näistä pieniä summia.
Parviainen ehdottaa että hyvä painotus startup-yhtiöihin voisi olla 10-20 prosenttia sijoituspääomasta, mutta itseäni tällainen hirvittäisi, erityisesti koska olen viime aikoina yhä enemmän painottanut vähäkuluisia indeksisijoituksia.
Siinä mielessä kirja oli tavattoman antoisa, että se avasi silmät siitä mistä startup-sijoittamisessa on kyse, ja samalla sai oivaltamaan että tämä sijoituslaji ei ole minua varten. Tämä ei silti tarkoita, ettenkö voisi johonkin joukkorahoituskampanjaan vielä osallistua, mutta epätodennäköistä se on.
Sijoittaminen startup-yrityksiin ja listaamattomiin kasvuyhtiöihin on viime vuosina noussut ilmiöksi. Tätä ovat tukenet menestystarinat maailmalta, kuten Tesla, Spotify ja Über. Moni sijoittaja hakee myös uusia vaihtoehtoja, kun poikkeuksellisen matala korkotaso on ajanut pörssikurssien ja kiinteistöjen hinnat pilviin.
Stratup-sijoittaminen tarjoaa houkuttelevia mahdollisuuksia olla mukana luomassa tulevaisuuden menestystarinoita. Sijoittaminen kotimaisiin kasvuyhtiöihin tukee suomalaista yrittäjyyttä, ja uudet innovaatiot sekä nuorten yrittäjien draivi tarttuvat ja virkistävät mieltä. Lisäksi kasvuyhtiöiden vuosituotot ovat tyypillisesti kaksinumeroisia.
Sijoittajan näkökulmasta startup-sijoittaminen on riski- ja pääomasijoittamista. Osinkoverotussäännökset ja muhkeat tuotot lisäävät sijoittamisen houkuttelevuutta, mutta alan vakiintumattomuuden vuoksi toimintaan liittyy myös monenlaisia riskejä ja haasteita.