Tätä arviota kirjoittaessani on Helmetissä John Williamsin romaanista 329 varausta, mikä kuvastaa teoksen suosiota: Stoner (Bazar, 2015; suom. Ilkka Rekiaro; ISBN 978-952-279-112-2). Romaanin johdannon on kirjoittanut John McGahern.
Aika ajoin tulee luettavaksi kirjoja, joiden teksti suorastaan tekee kipeää, ja sellainen on tämä romaani. Teos kertoo William Stonerista, pientilallisten pojasta joka pärjää koulussa ja lähtee yliopistoon opiskelemaan maataloutta, mutta löytää sieltä kirjallisuuden ja päätyy yliopistoon apulaisprofessoriksi.
Tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alkuun juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa. Stoner joutuu kokemaan suuren lamakauden kurjuuden ja yliopiston sisäisen valtapolitiikan arvaamattomuuden, ja ajautuu sivuraiteelle niin urallaan kuin avioliitossaankin.
Romaani on kirjoitettu hillitysti mutta tinkimättömästi, kuvaten päähenkilön elämän keskeisiä tapahtumia, eloonjäämisen kamppailua joka jatkuu päivästä päivään. Epäonnistuminen varjostaa, eikä elämällä tunnu olevan mitään suurempaa tarjottavaa, mutta Stoner jatkaa pieniviritteistä olemassaoloaan huolimatta siitä että kukaan ei häntä tunnu ymmärtävän.
Romaanin lukeminen oli hidasta, koska tekstin lukeminen sattui, ja lopulta laina-aika tuli vastaan ja kirja täytyi palauttaa seuraavaa lainaajaa varten. Tähän romaaniin on pakko palata myöhemmin.
Teos ilmestyi alunperin vuonna 1965, mutta suurempaa huomiota se sai vasta 2000-luvulla uuden painoksen myötä. Suvaitsemattomuuden ja ymmärtämättömyyden teema sekä ihmisen kyvyttömyys ilmaista todellista itseään ovat teemoja jotka kestävät aikaa.
Elly Griffiths: The Zig Zag Girl
1 tunti sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti