Maira Kalman tarjoilee omaelämänkerrallista tarinointia pienissä kertomuksissa joissa muistellaan elettyä elämää ja ennen kaikkea pohdiskellaan ihmisenä olemisen kummallisia muotoja: The principles of uncertainty (Penguin Press, 2007; ISBN 978-1-59420-134-9).
Kirjaa voi sanoa sarjakuvakirjaksi, vaikka pikemminkin kyse on maalauksista, piirroksista, valokuvista ja näihin liittyvistä teksteistä, joissa pohditaan milloin mitäkin ilmiötä.
En tiennyt kirjaa lukemaan alkaessani, että teoksen sisältö on alunperin ilmestynyt tekijän kolumneina The New York Times -lehdessä, mutta epäilemättä kolumnit ovat tehneet melkoisen vaikutuksen lukijoihin.
Kalman tuntuu aika ajoin häivyttävän itsensä taustalle, mutta samaan aikaan hän kertoo hyvinkin avoimesti ja tarkkanäköisesti monenlaisista ihmisistä, niin sukulaisista kuin muuten mieleen jääneistä hahmoista. Osa henkilögalleriasta on tuttua tieteen ja taiteen maailmasta, Kalman on elämänsä aikana päässyt lähelle melkomoisen vaikutuksen tehneitä ihmisiä.
Teos jätti mieleen monenlaista pohdittavaa, erityisesti siitä mikä merkitys yksittäisellä ihmiselämällä on, ja millä tavalla oikeastaan arvostamme elämää ja sen monenlaisia tapahtumisia.
trusted documents
10 tuntia sitten
2 kommenttia:
Tämä on joskus tullut jossain ulkomaisessa blogissa vastaan mutta päässyt sittemmin unohtumaan. Kiitos siis muistutuksesta, kyllähän kirja edelleen vaikuttaa kiinnostavalta!
Muistaakseni tämä löytyi kirjaston sarjakuvahyllyä selatessani, mutta sitten netistä löytyikin teoksesta aikalailla tietoa ja kehuja, eli moni oli tähän tykästynyt.
Lähetä kommentti