Taisin saada melkoisen Amélie Nothomb -tartunnan, niin tiukasti tämä omaelämänkerrallisiin aineksiin perustuva romaani puraisi: Nöyrin palvelijanne (Otava, 2003; suom. Annikki Suni; ISBN 951-1-18667-1). Laitoin saman tien varaukseen romaanit Antikrista ja Samuraisyleily, joista erityisesti Antikrista on saanut kehuja.
Helmet-järjestelmässä Nöyrin palvelijanne oli saanut täydet viisi tähteä (viisi arviointia), ja kirjasta oli kahdeksan varausta, mitä voi pitää isona määränä jo kymmenen vuotta sitten suomeksi ilmestyneelle kirjalle.
Kirja sai vuonna 1999 palkinnon Grand Prix roman de l'Académie française, ja vaikka teoksessa on sivuja vain 127, kyllä se romaanin mittoihin kasvaa.
Kirja kertoo japanilaiseen suuryritykseen töihin tulevasta belgialaisesta Amélie-nimisestä naisesta, joka onnistuu tekemään kaiken väärin, erityisesti osoittamalla aloitteellisuutta joka ei kuulu japanilaiseen yrityskulttuuriin.
Teos on terävän humoristinen, ehkä ironia-termi kuvaa tätä huumorin lajia parhaiten, voisi kyllä puhua myös sarkasmista. Eurooppalaisen ja japanilaisen työkulttuurin erot tulevat vahvasti esille, kuitenkin siten että Nothomb pystyy ikään kuin sisältä käsin ymmärtämään sitä maailmaa jossa tällaiset mahdottomat käyttäytymissäännöt ovat syntyneet.
Kielitaitonsa vuoksi yhtiöön palkattu Amélia joutuu urallaan syöksykierteeseen, ja lopulta hän päätyy vessojen siivoojaksi esimiehensä (tai oikeammin esinaisensa) nöyryyttämänä. Nothombin kuvaus hierarkkisen organisaation toimintamalleista on karmaisevaa luettavaa, mutta samalla tavattoman uskottavaa, eikä kaukana ole se ajatus etteikö suomalaisessakin työkulttuurissa voisi olla jotain vivahdetta vastaavista ilmiöistä.
trusted documents
16 tuntia sitten
2 kommenttia:
Tämä kirja on kiinnostanut minua jo pitkään, mutta olen jossain vaiheessa unohtanut sen olemassaolon. Olikin mukava, että olet juuri sattunut tämän lukemaan.
Antikristan olen lukenut parikin kertaa ja pidin kovasti Amelien tyylistä kirjoittaa.
Elegia, minulle Amélie Nothomb oli ihan uusi tuttavuus, ehkä edes tiedä mikä sai tähän tarttumaan - olisikohan kirja ollut sopivan ohut? Taitavasti kerronta sujuu, ja ennen kaikkea Nothomb osaa tuoda vinoa huumoria tarinaan.
Lähetä kommentti