tiistai 2. elokuuta 2011

Uudenlainen "yhteisöverkko" Suomeen!

USA:ssa on käynnistettu massiivinen tietoverkkohanke
UCAN, joka yhdistää "yhteisöjen tukipilarit" (koulut, kirjastot,
lukiot, julkiset sairaalat jne.) kansallisella verkkoratkaisulla
hyödyntäen tutkimuksen runkoverkkoa:

The United States Unified Community Anchor Network (U.S. UCAN) is a new national project dedicated to connecting community anchor institutions, including public libraries, schools, community colleges, research parks, public safety and health care institutions with advanced broadband capabilities. Utilizing the Internet2 Network and in collaboration with regional research and education networks across the country, U.S. UCAN will enable these anchor institutions to serve their communities with telemedicine, distance learning and other life-changing applications.

EU:ssa kannattaisi olla tästä huolissaan, kun näyttää että USA:ssa saadaan etumatkaa, ja halutaan ehkä myös satsata asiaan.

Tässä on idea joka voi purra hyvin myös Suomessa, ja luultavasti vielä paremmin kuin USA:ssa jossa esimerkiksi koululaitoksen tasoa ei voi hirveästi yleisesti ottaen kehua. Eli mitä jos homma tehtäisiin Suomessa hyödyntäen Funetin runkoverkkoa ja
sopivasti kohdennettuna esim. lukioihin, "kamuihin" (kirjastot, arkistot, museot) ja terveydenhuoltoon?

Ajatuksessa on erinomaista synergiaa tietovarannot-aihepiiriin (vrt. kansallinen KDK-hanke joka tarjoaa kamujen digiaineistot yhden portaalin kautta), elinikäiseen oppimiseen (esim. tutkimusdatan hyödyntäminen jo lukioissa) ja opiskelijoiden liikkuvuuteen.

Mutta koska asia on tosi iso, se pitäisi saada ylimmälle poliittiselle tasolle asti. 

Uskoisin, että kunnianhimoinen ja samalla konkreettinen hanke, jossa panostetaan paikallisiin "yhteisöjen tukipilareihin", voisi kiinnostaa monia puolueita, mukaan lukien ne jotka ovat nykyisessä hallituksessa.

Hmmm...

Ei kommentteja: