tiistai 14. toukokuuta 2019

Panu Pihkala: Päin helvettiä? - ympäristöahdistus ja toivo

Panu Pihkala tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman niihin pelkoihin ja siihen ahdistukseen, jota ihmastonmuutoksen uhka ihmisille aiheuttaa: Päin helvettiä? - ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja, 2017; ISBN 978-952-288-638-5).Kirja on positiivisen sävyinen, mutta ei kaihda katsomasta suoraan kohti sitä mitä on tapahtumassa. Uhkaava katastrofi saa ihmiset tekemään asioita jotka eivät ole rationaalisia, tapahtuvan kieltämisestä alkaen.

Oikeastaan kyse on samanlaisesta tilanteesta kuin kohdattaessa tieto läheistä ihmistä parantumattoman taudin takia odottavasta kuolemasta. Joku kieltää tapahtuvan, joku hakee apua huuhaa-terapioista, joku sulkee koko asian mielestään.Uutiset ympäristöön liittyen ahdistavat: ilmastonmuutos etenee, sademetsiä hakataan ja monet maailmanpäättäjistä vaikuttavat välinpitämättömiltä. Miten olla toiveikas, kun koko maailma tuntuu olevan menossa päin helvettiä?

Ympäristötutkija Panu Pihkala auttaa ymmärtämään ympäristöasioihin liittyviä henkisiä ulottuvuuksia. Hän tarjoaa välineitä omien tunteiden käsittelyyn ja valmiuksia auttaa toisia ihmisiä kohtaamaan ympäristöahdistus. Toivon näköaloja on etsittävä yhdessä.

Päin helvettiä? on ensimmäinen suomenkielinen teos ympäristöahdistuksesta. Psykologia, sosiologia ja teologia auttavat ymmärtämään, miksi ympäristön tuhoutumista on vaikea käsitellä. Kirja soveltuu kaikille maailmankatsomuksesta riippumatta, vaikka sen lopussa käsitellään ytimekkäästi kristillisen ajattelun tarjoamia näkökulmia ympäristökysymyksiin.

Toivoa on. Annetaan sille mahdollisuus.

TT Panu Pihkala työskentelee monitieteellisen ympäristötutkimuksen parissa Helsingin yliopistossa. Hän on mukana käytännön ympäristötyössä ja hänet tunnetaan etenkin kristillisen ympäristökasvatuksen kehittäjänä.Ei kommentteja: