perjantai 8. syyskuuta 2017

Susanna Clarke: Jonathan Strange & herra Norrell

Susanna Clarke tarjoaa omaperäisen lukupaketin, joka yhdistelee taitavasti fantasiaa ja historiallista romaania: Jonathan Strange & herra Norrell (WSOY, 2005; suom. Helene Bützow; ISBN 951-0-30919-2).



En ole erityinen fantasiaromaanien ystävä, mutta Clarke onnistuu tarjoamaan melkolailla massiivisen lukukokemuksen joka jaksaa pitää lukijaa koukussa.

Teos lähestyy taikuuden tematiikkaa melkolailla eri tyyliin kuin Harry Potter, mutta jonkin verran yhteistäkin kerronnan tyylissä on, mikä ei sinänsä tarkoita että romaania tulisi väheksyä. Esikoisteokseksi romaani on joka tapauksessa merkillepantavan kypsä ja tasapainoinen.



On vuosi 1807, ja taikuus on kadonnut Englannista lopullisesti. Tai niin luultiin, kunnes salaperäinen herra Norrell saa talvisena aamuna Yorkin katedraalin kiviset patsaat puhumaan. Tieto ihmeteosta kiirii pian sanomalehtiin, ja Lontoon seurapiireissä kohistaan, kun taikuuteen syvällisesti perehtynyt Gilbert Norrell muuttaa kaupunkiin.

Ilmiömäisille kyvyille on silti jalompaakin käyttöä kuin salonkikärpästen viihdyttäminen. Koko Englannin kohtalo on vaakalaudalla. Sota Napoleonia vastaan on jatkunut jo vuosia, ja herra Norrell aikoo antaa täyden panoksensa isänmaan tueksi. Kun elegantti herrasmies Jonathan Strange tarjoutuu herra Norrellin oppilaaksi, kaksikko niittää pian lisää mainetta taidoillaan.

Taikuuden vaiettu ja vaarallinen puoli alkaa kuitenkin houkuttaa Jonathan Strangea enemmän kuin herra Norrell toivoisi. Nuori lahjakkuus ei puolestaan ymmärrä, miksi Norrell tahtoo pimittää kaiken tiedon, joka liittyy Englannin taikuuden luojaan, kuuluisaan Raven Kingiin. Ihmisenä syntyneen, mutta keijujen kasvattaman Raven Kingin aikoina taikuutta ja ihmisjärkeä käytettiin sulassa sovussa, mutta legendaa varjostavat monet selvittämättömät kysymykset. Strange on valmis tutkimaan Raven Kingin kohtaloa rohkeammin kuin herra Norrell, mutta pystyykö hän siihen ilman uhrauksia?

Jonathan Strange & herra Norrell on englantilaisen kustannustoimittajan Susanna Clarken kymmenen vuotta kirjoittama esikoisromaani, joka kuljettaa lukijansa keskelle seikkailun, taikuuden ja fantasian juhlaa. Teos on Charles Dickensin ja Jane Austenin hengessä kirjoitettu lumoava lukuromaani,jossa magiikka ja mysteerit kukoistavat suurten historiallisten tapahtumien keskellä.

Ei kommentteja: