perjantai 10. heinäkuuta 2015

Hannu Vanhanen: Unkarilaisten valokuvaajien odysseia

Unkarilaiset valokuvaajat Brassaï, Capa, Kertész, Muholy-Nagy ja Munkácsi pääsevät tässä Hannu Vanhasen teoksessa valokeilaan: Unkarilaisten valokuvaajien odysseia (Valokuvakeskus Nykyaika, 2009; ISBN 978-951-609-438-3).



Teos liittyy Tampereella vuonna 2009 pidettyyn valokuvanäyttelyyn Unkarilaiset mestarit. Teos on ohut, 48 sivua, eikä tässä sivumäärässä kovin paljon viidestä valokuvaajasta ehdi kertoa, olennaisimmat asiat kuitenkin. Ja ennen kaikkea on tietenkin valokuvat, jotka kertovat paljon, sillä kyse on valokuvauksen suurmestareista.



Julkaisu esittelee neljän unkarilaistaustaisen, mutta emigranttina uransa luoneen, valokuvaklassikon tuotantoa. Ropert Capa on tunnetuin, mutta muita Unkarista maailmanmaineeseen nousseita valokuvaajia ovat Brassai, Andre Kertesz, Martin Munkacsi ja Laszlo MoHoly-Nagy. Julkaisun on kirjoittanut dosentti Hannu Vanhanen, joka on tunnettu uuden ja vanhan kuvamedian luennoitsija eri yliopistoissa ja mediataloissa. Julkaisu liittyy Valokuvakeskus Nykyajassa 5.12.2009 asti esillä olevaan näyttelyyn Tampereella.


Ei kommentteja: