keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Art Wolfe ja Rob Sheppard: The art of the photograph - essential habits for stronger compositions

Art Wolfe ja Rob Sheppard tarjoilevat kirjan valokuvauksesta kiinnostuneille, eikä tässä puhuta niinkään tekniikasta kuin näkemisen taidosta, kyvystä etsiä ja nähdä valokuvia ympäröivässä todellisuudessa: The art of the photograph - essential habits for stronger compositions (Amphoto Books, 2013; ISBN 978-0-7704-3316-1).



Kirjan kanteen on Art Wolfen nimi laitettu paljon isommalla kuin Rob Sheppardin, joka on ollut kirjoittamassa teoksen tekstiä, ja syy tähän lienee Wolfen maine, hän kun voi pitää eräänlaisena valokuvausalan julkkiksena.

Wolfe on jossain määrin kiistelty valokuvaaja, sillä oikeaoppisille luonnonvalokuvaajille hän edustaa vääräuskoisuutta, koska Wolfe mielellään muokkaa valokuviaan korjaillen niiden sisältöä tavoilla joita monet eivät hyväksy. Sitä kukaan ei voi kylläkään kieltää, etteikö Wolfe olisi kertonut mitä hän valokuvilleen tekee. Mutta toisaalta niin sanotuille taidevalokuvaajille Wolfe ei taas puolestaan ole kyllin taiteellinen, olettaisin.



Sitä ei voi kiistää etteikö Wolfe osaisi valokuvan ottamisen taidon, ja tämä kirja tarjoaa yllin kyllin Wolfen taidonnäytteitä. Joku voisi ajatella niinkin, että kirjan teksti on vain rekvisiittaa näiden valokuvien tarjolle laittamiseksi, mutta kyllä jonkinlainen kytkentä valokuvien ja tekstin välillä kirjasta aina löytyy. Oikein mainio opas, jos sitä sellaiseksi haluaa sanoa, tai vähintäänkin kelvollinen valokuvateos.



PS. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Dewitt Jones ja harvoinpa olen lukenut tässä määrin itsekehulta maistuvaa tekstiä. Dewitt antaa ymmärtää olevansa todellinen huippuosaaja, suorastaan nero, ja sivulauseessa kehaisee vähän Wolfeakin.

Ei kommentteja: