sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Lost in a good book

Jasper Fforde kirjoittaa jännäreitä, joita ei jännäreiksi oikein tajuakaan, niin hauskoja ne ovat. Kirjoihin on sekoitettu tieteiskirjallisuuden, fantasian, kirjallisuushistorian, dekkareiden ja kaikenlaisten muiden kirjallisuudenlajien elementtejä, ja lopputulos on sekamelska - äärimmäisen nautittava sekamelska: Lost in a good book (Hodder & Stoughton, 2002; ISBN 978-0-340-73357-8).

Kirja on jatkoa teokselle The Eyre affair, jossa selvisi kuka kirjoitti Shakespearen teokset. Tällä kertaa selviää eräs toinen ihmisiä loputtomasti askarruttanut arvoitus, ja äärimmäisen yllättävällä tavalla. Sanottakoon sen verran, että tämä salaisuus paljastuu juonen sivupolussa kun kirjan päähenkilö, kirjallisuusetsivä Thursday Next yrittää pelastaa maapallon.

Kirjassa eletään rinnakkaistodellisuudessa 1980-luvun Englannissa, joka on monella tavalla tuntemamme kaltainen mutta monessa suhteessa aivan erilainen.

Thursday Next yrittää selvitä niin edellisessä kirjassa tehdyn urotyön tuottamasta kuuluisuudesta kuin salaisten palveluiden urkinnasta ja Nextiä jahtaavien vihollisten ristitulesta.

Fforden kirjat ovat kirjallisesti sivistyneitä, mutta eivät tiukkapipoisesti klassikkoteoksia hehkuttavia. Mainittakoon vielä, että tässä kirjassa selviää myös, kuka on maailmanhistorian suosituin kirjailija, ja aika yllättävä nimi ja genre ykköseksi nousee. (Puhumattakaan siitä että kirjan lukijakunnalla on aika erikoinen koostumus.)

Kirja on melkoista sanallista ilotulitusta, ja samalla se saa miettimään oman maailmamme omituisuuksia: miksi tuonkin asian tarvitsee olla noin, järjetöntä!

Ei kommentteja: