lauantai 4. elokuuta 2012

Venäjää aikuisille - lyhyt oppimäärä

Hannu Mäkelä kirjoittaa elämästään ja pohdiskelee samalla suhdettaan itänaapuriin: Venäjää aikuisille - lyhyt oppimäärä (Tammi, 2012; ISBN 978-951-31-6457-7). Kirja valottaa ennakkoluuloja puolin ja toisin, niitä mitä suomalaisilla saattaa olla venäläisistä ja mitä venäläisillä saattaa olla suomalaisista.

Kirjan eräänlaisena runkona on kertomus siitä, miten Mäkelä rakastui venäläiseen, nykyiseen vaimoonsa, ja millaista on ollut tutustua puolin ja toisin puolison kulttuuriin, niin Suomessa kuin Venäjällä.

Mäkelä tarinoi sujuvasti, löytäen pienistä ja isoista seikkailuista mielenkiintoista pohdittavaa. Vaikka se, miten miliisit - joista sanotaan "pieni palkka, iso talo" - väijyvät ulkopaikkakuntalaisilla rekisterikilvillä varustettuja autoja, ja pysäyttävät pienenkin rikkeen takia, uhkaillen ajokortin hyllyttämisellä.

Hieno kirja, kertomus siitä miten Venäjä toimii, ja miten ihmiset siellä omaan maahansa suhtautuvat. Oiva lyhyt oppimäärä - ja voisi tätä melkein pakollisena oppimääränäkin pitää, mutta kirja taitaa olla liian hauska oppikirjaksi.

Ei kommentteja: