tiistai 7. elokuuta 2012

Vaietut vuodet

Jan Costin Wagner kirjoittaa dekkareita saksaksi, mutta tapahtumapaikka on Turun ympäristö. Tässä romaanissa aiheena on läheisen menettäminen ja yritys ymmärtää tapahtunutta: Vaietut vuodet (WSOY, 2009; suom. Raija Nylander; ISBN 978-951-0-34184-1).

Kirjassa ei ole yhtä selvää päähenkilöä, ellei sellaiseksi sitten katsota poliisia, Kimmo Joentaata, joka saa selvitettäväkseen katoamistapauksen joka tuntuu liittyvän 33 vuotta aiemmin tapahtuneeseen murhaan, tapahtumapaikkakin on sama. Selvittämätön rikos kytkeytyy monen ihmisen elämään ja kohtaloon, ja Joentaalla on omakin surunsa kestettävänä, vaimon kuolema syöpään.

Joentaan lisäksi tapahtumia katsotaan muiden ihmisten näkökulmista, myös väkivaltaan syyllistyneiden vinkkelistä. Dekkarissa voisi sanoa olevan jonkinlaista yhteiskunnallista sanomaakin, mutta ihan en pysty sanomaan mikä se on, ellei sitten se että ihmisen elämä ei ole ihan helppo juttu eikä menestystarina ole se juoni joka loppujen lopuksi itse kunkin elämänkertaa parhaiten kuvastaa.

Jonkin verran dekkarissa on kummallisuuksia ja teennäisyyksiä, ja suomalaisuutta katsotaan vähän ulkopuolelta päin, mikä kyllä on ihan virkistävää. Ei hassumpi työnäyte taitavalta kirjoittajalta, ja suomentaja ansaitsee maininnan myös hyvästä työstä.

Ja sanottakoon vielä sekin, että Wagner onnistui yllättämään, vaikka jonkinlaista yllätystä kaavailinkin, ja vaikka yllätys ei hirveän ihmeellinen ollut niin kyllä se tarinaan sopi.

Ei kommentteja: