torstai 9. elokuuta 2012

Musta sydän

Qiu Xiaolong kirjoittaa englanniksi Kiinaan sijoittuvia dekkareita, ja hyvin kirjoittaakin, ainakin tästä romaanista päätellen: Musta sydän (Otava, 2008; suom. Juhani Lindholm; ISBN 978-952-459-854-5).

En ollut kuullutkaan Xiaolongista ennen tätä kirjaa, mutta tämän perusteella taidan jatkaa näiden dekkareiden lukemista. Musta sydän on kolmas dekkari sarjassa, joiden päähenkilö on ylikomisario Chen Cao.

Kirja tarjoaa kiehtovan kuvauksen kiinalaisesta yhteiskunnasta ja Shanghain kaupungista, jossa yrittäjät, virkamiehet ja poliittiset toimijat ovat monin tavoin verkostoituneet keskenään. Ja myös järjestäytynyt rikollisuus on mukana kuvioissa, tässä kirjassa tosin kaukana taustalla.

Kirjassa selvitellään toisinajattelijaksi leimatun kirjailijan kuolemaa. Ylikomisario Chen Cao jää lomalle juuri kun tapaus osuu kohdalle. Kiinalaisen nykytodellisuuden henkeä kuvastaa hyvin se, että Cao hankkii lomallaan sivuansioita kääntämällä kiinalaista liiketoimintasuunnitelmaa englanniksi, mutta aika ajoin hänellä on aikaa pohtia murhatapaustakin.

Shanghain modernisointi ja kaupallistuminen käy hyvin ilmi romaanista, samaten se miten puolue kontrolloi tapahtumia pieniä yksityiskohtiakin myöten. Toisinajattelijaksi epäiltyä kirjailijaa on seurattu tarkasti, eikä valvonnan kynsistä hevin pääse irtautumaan. Mutta silti jotain kummallista on tapahtumien taustalla, sellaista joka saa epäilemään onko todennäköisin syyllinen sittenkään syyllinen murhaan.

USA:ssa asuvan Xiaolongin dekkareita on käännetty kiinaksi, lievästi sensuroiden, joten kovin tiukkaa yhteiskuntakritiikkiä kirjoissa ei esiinny. Mutta mukavan maanläheisesti kirjoissa kerrotaan kiinalaisesta elämästä, hiiligrillien käyttöä ja ruokakulttuuria myöten. Muutaman kerran tuli kyllä ihan vesi kielelle.

Ei kommentteja: