maanantai 13. elokuuta 2012

Miami blues

Charles Willefordin dekkari tarjoaa kunnon meininkiä, ja vaikka tässä dekkareiden perusasetelmia käytetään surutta hyväksi on kokonaisuus omaperäisellä tavalla kirjoitettu: Miami blues (Like, 2001; suom. Hannu Tervaharju; ISBN 951-578-733-5).

Kirjasta on tehty samanniminen elokuvakin, jonka kuvittelen nähneeni, mutta en ole kyllä siitä ihan varma. Ihan yksi yhteen kirja ja elokuva eivät kyllä taida olla.

Kirjan päähenkilö on poliisi Hoke Mosley, jonka tekohampaat joutuvat tarinan pyöritykseen. Tai olisiko päähenkilö sittenkin vankilasta juuri vapautunut Frederick Frenger, Jr. (joka haluaa itseään kutsuttavan "Junioriksi"), joka reissaa Kaliforniasta Miamiin aloittaakseen uuden elämän.

Mutta Juniorin toiveet eivät ihan toteudu, pääosin siitä syystä että hän on väkivaltainen psykopaatti jonka hyvätkin suunnitelmat tuppaavat menemään solmuun. Mosley puolestaan joutuu tapahtumien pyöritykseen, kun hän yrittää selvitellä lentoasemalla tapahtunutta henkirikosta jolla Junior aloitti taipaleensa Miamissa.

Willefordin kirjoissa on jotenkin erikoisen vino tunnelma, eikä tarinalla loppujen lopuksi ole niin väliä, tärkeintä ovat mieleenpainuvat henkilöt, joita tässä kirjassa ovat sekä Mosley että Junior, ja mainittakoon myös Juniorin tyttöystäväksi päätyvä Susie, jonka kurpitsapiirakan resepti löytyy kirjasta.

Ei kommentteja: