keskiviikko 8. elokuuta 2012

Jumalan sana

Kari Hotakainen ei kirjoita hassummin, ja paikka paikoin tämän romaanin teksti suorastaan pakottaa lukemaan lauseita ja kappaleita uudelleen, niistä nautiskellen: Jumalan sana (Siltala, 2011; ISBN 978-952-234-073-3). Mutta kaikesta huolimatta tämä romaani ei oikein vakuuta.

Hotakainen pohtii kapitalismin ja markkinatalouden merkitystä sisältä käsin, kun talouselämän ykkösvaikuttaja lopulta suostuu tv-haastatteluun. Mutta haastateltava juuttuu Lappiin, kun tulivuori purkautuu islannissa, ja autonkuljettaja hälytetään noutamaan yritysjohtaja Helsinkiin.

Matka Lapista etelään muodostaa tämän yhdenpäivänromaanin rungon, mutta matkan varrella pohditaan yhtä ja toista muutakin, esimerkiksi rahan tekemisen tapoja ennen ja nyt - Kekkosen aikana ja sen jälkeen kun rahamarkkinat vapautuivat.

Paikka paikoin Hotakainen sivaltaa osuvasti, mutta jotenkin hänen päähenkilönsä ei hengitä, vaan tuntuu pahviselta kulissilta. Taitava kirjoittaja tuntuu tällä kertaa jääneen jumiin, tämä autoreissutarina ei lähde lentoon.

Ei kommentteja: