lauantai 4. elokuuta 2012

Kirja-arvioiden tunnisteista ja kirjablogin pitämisestä

Käytin eilen jonkin verran aikaa julkaistujen kirja-arvioiden läpikäyntiin. Päätin vihdoinkin täydentää arvioiden tunnisteet tekijöiden nimillä.

Tämä on jäänyt tekemättä, sillä Valopolku-blogi muuttui puolihuomaamatta kirja-arvioblogiksi, mikä ei ollut alunperin tarkoitus ollenkaan, enkä tässä yhteydessä riittävän ajoissa huomannut tarvetta antaa postauksille systemaattisia tunnisteita kirjojen tekijöistä. Ja sitten jätin tunnisteet laittamatta kun niitä aiemminkaan ei ollut käytössä.

No, eilen kävin läpi melkoisen määrän kirja-arvioita - julkaistuna postauksia on 702 kappaletta - ja jokaiseen pyrin laittamaan tunnisteeksi tekijöiden nimet: kirjan kirjoittajat, toimittajat, kuvittajat ja kääntäjät. Ja melkoinen määrä näitä tunnisteita pitikin laittaa.

Onneksi homma sujui alun opettelun jälkeen kohtuu rivakasti, käyttäen Blogger-ohjelmiston vanhaa käyttöliittymää joka tuntui kätevämmältä ja nopeammalta.

Minuutissa sain hoidettua 5-10 kirja-arviota, ja yhteensä hommaan kului pari kolme tuntia, johtuen siitä että korjasin samalla tunnisteita muutenkin, ja joitakin huomaamiani kirjoitusvirheitä myös.

Tunnisteista käy ilmi mielenkiintoisia asioita, esimerkiksi se, että suosituimmat tekijät ovat seuraavat kolme, kaikista seitsemän postausta: Aila Meriluoto, Håkan Nesser, José Saramago.

Seuraavaksi suosituimmat, kuudella postauksella, ovat seuraavat: Alexander McCall Smith, F. M. Dostojevski, Maarit Verronen, Tomi Kontio.

Ja viiteen postaukseen ovat päässeet seuraavat: Antti Tuuri, Henriikka Tavi, J. M. Coetzee, Jarkko Sipilä, Jyri Raivio, Kalevi Nyytäjä, Kimmo Pietiläinen, Kjell Westö, Matti Yrjänä Joensuu, Michael Freeman, Saara Villa. Tässä listassa on kirjailijoiden lisäksi myös teosten suomentajia.

Jonkin verran tunnisteita voisi vielä käydä läpi. Voisi yhdistellä saamaa tarkoittavia tai samaan asiaan liittyviä tunnisteita sekä poistaa sellaisia joita on käytetty ehkä kerran tai kaksi ja joilla ei tunnu olevan informaatioarvoa. Mutta ehkä tämä urakka jää tältä kertaa tekemättä, riittää että tekijätiedot on nyt käyty läpi.

Sekin lienee sanottava, että en ole ihan varma missä tarkoituksessa tätä blogia pidän. Lähinnä se on itselleni, jotta saan jonkinlaisen kirjanpidon siitä mitä kirjoja on tullutkaan luettua ja mitä niistä olen ajatellut.

Mutta ehkä tästä on myös yleisempää hyötyä, kävijämäärä tuntuu vakiintuneen tuonne 40-50 päivittäisen kävijän tasolle, mikä on oikein mukavaa.

PS. Tässä vielä neljään postaukseen päässeet tekijät, ei heitäkään nyt kovin monta ole: Colin Dexter, Dashiell Hammett, Donald E. Westlake, Hannu Hautala, Ian Rankin, Jaakko Kankaanpää,
Jasper Fforde, Jorma-Veikko Sappinen, Kari Enqvist, Katleena Kortesuo, Lauri Viita, Markku Envall, Markus Varesvuo, P. G. Wodehouse, Rex Stout, Stuart M. Kaminsky, Tony Hillerman, Tuomas Kyrö. Aika moni näistä on dekkarien kirjoittajia tai suomentajia.

Ei kommentteja: