keskiviikko 29. elokuuta 2012

Paha poika Brawly Brown

Walter Mosley kirjoittaa dekkareita jossa kuvataan tummaihoisten amerikkalaisten elämää, ja tällainen on myös Paha poika Brawly Brown (Loki-kirjat, 2003; suom. Inka Parpola; ISBN 951-825-015-4). Suomennos on sinänsä erinomainen, mutta jonkin verran oli vaikeuksia uskoa kirjan "katujen slangin" autenttisuuteen. Suomessa kun vain ei ole semmoista todellisuutta kuin mustassa Amerikassa.

Mutta hienosti Mosley kirjoittaa, päähenkilönä on Easy Rawlins, joka elättää uusperhettään laillisissa hommissa. Mutta kun parhaalle ystävälle tulee vaikeuksia, Rawlins joutuu kaduille etsimään selitystä tapahtumille.

Kirjassa elää Los Angeles sellaisena kuin se harvoin on kuvattu, todellisuutena jossa parhaitenkin menestynyt musta mies joutuu valkoisten murjomaksi ellei pidä varaansa. Mutta toisaalta kaduilla tarvitaan omaa osaamistaan, ja Rawlins jos kuka on "yleismies" joka pystyy tekemään melkein mitä tahansa. Ja tässä kirjassa hän joutuu myös käyttämään taitojaan laidasta laitaan.

Mosley kirjoittaa uskottavasti, välillä pakahduttavan todellisesti sellaisesta maailmasta jossa ihonväri määrittää sen mitä pystyt saamaan aikaan. Inhimillinen kirja, joka on kirjoitettu silmät auki, syyttelemättä ja kiertelemättä.

Ei kommentteja: