sunnuntai 26. elokuuta 2012

Saunapyy

Kalevi Hirttiö tarttuu melko harvinaiseen yhdistelmään, humoristiseen eräkirjallisuuteen, ja saa lukijan koukkuun tarinakokoelmallaan Saunapyy (Myllylahti, 2012; ISBN 978-952-202-361-2). Käsittääkseni kyseessä on vieläpä esikoisteos, ja kyllä on nostettava hattua: tämä homma toimii.

Kirjassa on monenlaisia hauskoja asetelmia, muun muassa metsästäjä joka koiran puuttuessa ottaa koiran roolin. Ja vaikka tarinat ovat asetelmallisesti melkoista äijäilyä, kyllä joskus mennään sukupuolirooleissa toisinkin päin ja antaumuksellinen metsämies saa oppitunnin naispuoliselta taiturilta.

Kirjan nimitarina "Saunapyy" oli varsin riemastuttava, mutta kyllä mukavia tarinoita ovat lähes kaikki. Pari tarinaa ehkä eivät ihan muiden tasolle nousseet, mutta yhtään täyttä hutia ei tässä kokoelmassa ollut.

Jonkin verran olisi tekstiä voinut vielä terästää, ja jotkin kielikuvat tulivat vastaan useissa tarinoissa ja menettivät sitä kautta tuoreutensa. Mutta huumoria löytyy mukavassa määrin, se tekee tästä kokoelmasta lukijalle antoisan.

Ei kommentteja: