lauantai 18. elokuuta 2012

39 askelta

John Buchanin jännityskertomus ilmestyi jo 1914, toisen maailmansodan kynnyksellä, mutta yllättävän hyvin tarina on kestänyt aikaa: 39 askelta (Faros, 2011; suom. Anssi Hynynen; ISBN 978-952-5710-15-1). Tarinasta on tehty elokuva useaankin kertaan, ja ehkä pian saadaan taas uusi, mutta kirja on kyllä aika erilainen kuin elokuvat.

Kirjan päähenkilö (ja sankari) on Richard Hannay, joka vierailee Lontoossa ja tulee sekaantuneeksi vakoilijoiden juoniin. Kun hänen huoneestaan löytyy murhattu mies, Hannay joutuu pakomatkalle, jossa mennään pitkin poikin Skotlantia, niin nummilla kuin vuorilla.

Vaikka joissakin tarinan kuvioissa on selvästi nähtävissä vanhentumista, itse tarina kulkee kuin juna ja pitää lukijaa pihdeissään. Hienosti Buchan tämän jännärinsä kutoo, ja tarina kantaa aivan loppuun asti.

Moni elokuva ja jännäri on kopioinut tästä kirjasta tarinan olennaiset elementit, viattoman mutta rohkean sivullisen pakomatkan, jossa vapautta ja henkeä uhkaavat niin poliisi kuin ovelat pahiksetkin. Ja mikä parasta, Buchan ei mässäile väkivallalla vaan jännitys syntyy pikemminkin aivojen kuin fyysisen voiman kamppailusta.

Ei kommentteja: