Martta Heikkilän toimittama artikkelikokoelma Taidekritiikin perusteet (Gaudeamus, 2012; ISBN 978-952-495-212-5) pohtii laaja-alaisesti kritiikin merkitystä kirjallisuudessa, teatterissa, elokuvataiteessa, musiikissa, kuvataiteessa... Samalla pohditaan kritiikin olemusta suhteessa ”suureen yleisöön” ja suhteessa taiteen tekijöihin ja taiteen asiantuntijoihin.
Heikkilän johdantoartikkelissa ”Taiteesta puheeseen” pohditaan kysymystä kritiikin olemuksesta ja kritiikin tarpeesta. Mitä kritiikki pyrkii tai pystyy saamaan aikaan? Näin Heikkilä: ”Kysymys on usein siitä, onko taideteoksen tulkinta merkitysten löytämistä ja siten tiedollista toimintaa vai enemminkin merkitysten antamista teokselle.”
Kirjoittajat ovat alojensa huippuja: Kuisma Korhonen (kirjallisuuskritiikki), Veijo Hietala (elokuvakritiikki) ym. Helpolla artikkelikokoelman lukija ei pääse, sillä vaikka kritiikki usein kirjoitetaan suurta yleisöä ajatellen – kritiikkiä ei olisi ilman yleisöä – niin tämä kirja pohtii sen verran syvällisiä asioita että lukijalta odotetaan melkoista paneutumista asiaan.
call it madness
11 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti