maanantai 27. elokuuta 2012

Tehtävä Guantánamossa

Tapio Kuosmalla on kovaa yritystä saada aikaan lukijansa koukuttava jännäri, mutta ihan loppuun asti romaani ei kanna: Tehtävä Guantánamossa (Livres 'belles-lettres', 2012; ISBN 978-952-99683-8-1). Kirjan taitto ontuu pahasti, ja teksti ontuu paikka paikoin myös.

Kirjassa yritetään pelastaa vankeja Yhdysvaltojen vankileiriltä Guantánamosta, ja tätä varten pestataan kansainvälinen pelastustiimi. Ehkä tässä voisi lainata kirjan kuvailutekstiä:

Tapio KUOSMAn romaani 'Tehtävä Guantánamossa' on eräänlainen (ja 'erilainen') trilleri tai jännityskertomus. Romaanin juoni: KRP:stä 'savustettu' tutkija, yksityisetsivä Roi Marras saa erikoisen tehtävän, joka lähtökohtaisesti on 'mission impossible'. Hänen tulisi pelastaa Guantanamo Bayn vankileiriltä syyttömänä vangittu Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen ja tämän kuubalainen työtoveri. Pelastusoperaatioon osallistuvat myös muun muassa ruotsalainen naisagentti Madde ja kuubalainen Camilo.


Yritin kirjaa lukea, mutta noin sivun 30 paikkeilla oli lopullisesti annettava periksi. Tämä genre ei ole minua varten, eikä tässä ollut myöskään sellaista imua kuin tiukemmalla tekstin toimittamisella ja paremmalla tekstin taitolla olisi ehkä voinut saada aikaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

”Juha Haataja työskentelee tietotekniikan parissa”

JH:n kiinnostukset näyttävät olevan todellakin toisaalla kuin ihmisoikeuskysymyksissä ja paremman maailman kehittämisessä. Tehtävä Guantánamossa on tarkoitettu niille, jotka haluavat kamppailla supervallan ihmisoikeusrikosten paljastamiseksi ja moraaliseksi tuomitsemiseksi Nobel-palkitun näytelmäkirjailijan Harold Pinterin hengessä. Kirjan sivulla kerrotaan muun ohella kansainvälisen oikeuden kieltämästä kidutuksesta supervallan vankileirillä Guantánamo Bayssä. Mutta hienoa kuitrenkin että tietotekniikan parissa työskentelevä JH jaksoi noin sivulle 30!

”Suunnattomista vaikeuksista ja vastustuksesta huolimatta uskon, että meillä kaikilla on velvollisuus taipumattomaan, horjumattomaan, hurjaan älylliseen päättäväisyyteen määritellä elämämme ja yhteiskuntiemme todellinen totuus. Se on itse asiassa kansalaispakko. - Ellei poliittiseen näkemykseemme kuulu tällainen päättäväisyys, meillä ei ole toivoa säilyttää sitä, minkä olemme menettämäisillämme – ihmisen arvokkuutta.” (Harold Pinter)

Juha Haataja kirjoitti...

Kiitos palautteesta ja mukava kun piipahdit täällä.

On syytä selkeästi erottaa kirjan teema ja sanoma siitä miten se on kirjoitettu. Tässä tökki teksti, joka kerta kaikkiaan ei toiminut, ainakaan minulle, toki joku toinen siitä ehkä voisi nauttiakin.

Paremman maailman teemasta löytyy pohdintaa uusimmasta kirja-arviosta täältä.