tiistai 28. elokuuta 2012

Ansel Adams: Singular Images

Ansel Adams teki itsensä tunnetuksi ennen kaikkea taitavana maisemakuvaajana ja luonnonsuojelualueiden puolustajana. Hän oli teknisesti taitava valokuvaaja, joka kokeili monenlaisia kameroita ja laitteita niin kuvauspaikalla kuin pimiössä kuvia kehittäessään.


Adams toimi Polaroid-yhtiön konsulttina käyttäen ystävänsä Edwin Landin kehittämää tekniikkaa. Tällä tekniikalla tuotettujen valokuvia löytyy kirjasta Singular Images (Morgan & Morgan, 1975; 2. painos; ISBN 0-87100-046-6).

Kirjasta käy ilmi Adamsin monipuolisuus valokuvaajana. Toki mukana on laajoja maisemia, mutta myös yksityiskohtia luonnosta, kuvia rakennuksista, muotokuvia, ja niin edelleen. Adams osoittaa suurta taituruutta. Tosin kirjaa ei voi sanoa kovin yhtenäiseksi, koska ainoa valokuvia varsinaisesti yhdistävä asia on käytetty Polaroidin tekniikka.

On mainiota, että tämän kaltainen Adamsin valokuvakirja on saatavilla kirjastosta. Se palautti mieleen klassisia Adamsin valokuvia ja sisälsi myös sellaisia Adamsin valokuvia, joita en ollut aiemmin missään nähnyt.

Sattumoisin Suomen Valokuvataiteen museossa on Polaroid-näyttely, esillä on myös Ansel Adamsin valokuvia.

Peter Forsgård jo kommentoi näyttelyä näin: "Polaroidin historiaan liittyy hyvin vahvasti Ansel Adams. Hän testaili polaroidia heti sen lanseerauksen (v. 1947) jälkeen. Hänellä on myös merkittävä osuus siinä, että Polaroid keräsi kokoelmaa kuuluisien kuvaajien ottamista Polaroid-kuvista. Muutenkin Adams oli mielenkiintoinen uusien innovaatioiden suhteen. Hän suhtautui niihin hyvin kiinnostuneesti ja oli valmis kokeilemaan uutta."

Jos joko Polaroid tai Ansel Adams kiinnostaa, tässä on valokuvakirja johon kannattaa tutustua. Mainittakoon vielä, että kirjan tekijätiedoissa mainitaan myös Edwin Land, David H. McAlpin ja Jon Holmes, jotka ovat kirjoittaneet teoksen tekstejä.

Ei kommentteja: